Όντα, Μύθοι και Τέρατα "ζωντανεύουν" στην έκθεση ξυλογλυπτικής του Νίκου Μάνεση στο Καστέλι Φουρνής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Όντα, Μύθοι και Τέρατα "ζωντανεύουν" στην έκθεση ξυλογλυπτικής του Νίκου Μάνεση στο Καστέλι Φουρνής


 


Αν δεν γνώριζα το Νίκο Μάνεση ως καλλιτέχνη-ξυλογλύπτη θα σας έλεγα πως το Σάββατο ξεκίνησε στο Καστέλι Φουρνής, κοντά στη Νεάπολη Λασιθίου, μια ωραία έκθεση ξυλογλυπτικής κι αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να κάνετε μπορείτε να την επισκεφθείτε ως τις 25 Μαρτίου που θα είναι ανοικτή.

Όμως έχοντας δει από κοντά τη δουλειά, πάνω στο ξύλο, του συγκεκριμένου ξυλογλύπτη και γνωρίζοντας το πάθος που τρέφει για την τέχνη του, όχι απλά θα σας προτρέψω να επισκεφθείτε την έκθεση που οργανώνει, με γενικό τίτλο «Όντα-Μύθοι-Τέρατα», αλλά θα σας πω ότι δεν πρέπει να την χάσετε σε καμία περίπτωση.

 Κι αυτό γιατί μέσω της εν λόγω  έκθεσης θα καταλάβετε πραγματικά πως είναι να αποκτά ζωή το ξύλο και πως απελευθερώνονται μέσα από αυτό μορφές, που μοιάζουν λες και περίμεναν αιώνες τη στιγμή που θα πάρουν υπόσταση.


Ο Νίκος Μάνεσης δεν βλέπει τα μισοκαμένα και πεταμένα εδώ κι εκεί κούτσουρα ως αντικείμενα των οποίων η ζωή έχει τελειώσει αλλά ως γοργόνες, περήφανα άλογα, γρύπες, τα βλέπει ως τον Οδυσσέα που ψάχνει την Ιθάκη του και τελικά την βρίσκει, αποτυπώνοντας στο πρόσωπο του τη χαρά του τελικού προορισμού, μέσα από ένα μακρύ ταξίδι.


Η έκθεση «Όντα-Μύθοι-Τέρατα», όπως γίνεται κατανοητό και από τον τίτλο της, έχει περιεχόμενο σχετικό με μύθους, τέρατα και όντα που καλλιέργησε η δημιουργική φαντασία των προγόνων μας και κληροδότησε σ εμάς για να φτιάξουμε τους δικούς μας μύθους και να κρατηθούμε από αυτούς.


Τα καλοδουλεμένα και ευμεγέθη γλυπτά σε ξύλο του Νίκου Μάνεση υπόσχονται κυριολεκτικά να σας ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους εξάπτοντας τη φαντασία σας.

Η έκθεση  φιλοξενείταιαπό 10 Μαρτίου μέχρι και 25 του μηνός στον "Πρόδρομο" στο Καστέλι Φουρνής ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Διατηρητέο στο Ηράκλειο.

 Για τις ώρες που μπορεί να την επισκεφθεί κανείς τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 6976133477 και 6937289908


 

Σελίδες