Μπούκλες και κυματισμοί στα μαλλιά με εργαλεία κομμωτικής άλλων εποχών... - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Μπούκλες και κυματισμοί στα μαλλιά με εργαλεία κομμωτικής άλλων εποχών...


 


Η προσπάθεια κάθε γυναίκας να δείχνει όσο πιο όμορφη και ελκυστική γίνεται δεν έχει όρια...

Είναι κι αυτό στοιχείο της θηλυκής προσωπικότητας της, που την κάνει να διαφέρει από τους άνδρες.

Από την προσπάθεια αυτή, του εξωτερικού καλλωπισμού, φυσικά και δεν λείπουν οι επισκέψεις, τακτικές ή μη, στο κομμωτήριο.


Και μπορεί σήμερα η τεχνολογία να έχει προχωρήσει και ο ηλεκτρισμός και τα διάφορα προϊόντα styling να έχει προσφέρει πολύ γρηγορότερες και ασφαλείς λύσεις, για να αποκτήσει κάθε γυναίκα μια όμορφη και περιποιημένη κόμη, όμως κατά το παρελθόν τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στο παλαιοπωλείο του Βαγγέλη Κρασαγάκη, πίσω από τον Άγιο Τίτο, εντοπίσαμε μια σειρά παλιών εργαλείων καλλωπισμού για το μαλλί, που αρχικά μπορούσες να τα περάσεις και για ξυλουργικά ή άλλου είδους εργαλεία για κλάδεμα.

Γιατί που να σκεφτείς, με τα ηλεκτρικά ψαλίδια κάθε είδους, τις τοστιέρες και λοιπά σύνεργα, με ατμό και μη, που βλέπεις σήμερα στα κομμωτήρια, πως τη δεκαετία του 1950 ή του 1960, οπότε και μοιάζουν να χρησιμοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα, δεν υπήρχαν καλώδια να τα συνδέουν με το ρεύμα.




Αρκετά λεπτεπίλεπτα και εύχρηστα, φτιαγμένα από πολύ ελαφρύ υλικό, μαρτυρούν πως αντλούσαν θερμότητα απευθείας από τη φωτιά για να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια πάνω στο μαλλί και να δημιουργήσουν, κυματισμούς και μπούκλες, που ήταν τότε της μόδας.

Δεν μπορώ πάντως να φανταστώ τη φθορά που προκαλούσε αυτή η άμεση επαφή των συγκεκριμένων καυτών εργαλείων με την τρίχα, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία τότε, προϊόντων που περιορίζουν τις ζημιές από τη θερμότητα, αν και είναι μάλλον δεδομένο πως η χρήση τους εκείνες τις εποχές δεν ήταν τακτική. 



Σελίδες