Εκδρομές για όλα τα γούστα στην όμορφη Κρητική φύση την Κυριακή από τους Συλλόγους του Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Εκδρομές για όλα τα γούστα στην όμορφη Κρητική φύση την Κυριακή από τους Συλλόγους του Ηρακλείου




 Εξορμήσεις για όλα τα γούστα, στην πανέμορφη αυτή την εποχή Κρητική φύση, οργανώνουν αυτή την Κυριακή οι Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο προσφέροντας στα μέλη τους μικρές και μεγάλες περιπατητικές εκδρομές και πεζοπορίες.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου θα περπατήσει τη διαδρομή Καπετανιανά – Κόφινα

Στην περιγραφή της διαδρομής αναφέρει:

"Ξεκινάμε από τα Καπετανιανά (750μ) κι ακολουθώντας το μονοπάτι μπαίνουμε σε ένα μικρό φαράγγι που μας οδηγεί στα ριζά του Κόφινα (1231μ). Ανεβαίνουμε στην κορυφή και θαυμάζουμε την υπέροχη θέα του Νότιου Κρητικού Πελάγους και των ορεινών όγκων του Ψηλορείτη και των Λασηθιώτικων βουνών. Στην επιστροφή περνάμε από την ανακαινισμένη Μονή στο Λουσούδι και καταλήγουμε στα Καπετανιανά.

Αρχηγός της 6ωρης εκδρομής ο Μιχάλης Λυρατζάκης και ο βαθμός δυσκολίας της πεζοπορίας 2. Η αναχώρηση θα γίνει από το Αρχαιολογικό Μουσείο στις 8.30 το πρωί. 

Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από 20.30 – 22.30 το βράδυ με τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, Δικαιοσύνης 53, Ηράκλειο, τηλ. 2810-227609.


Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου προσφέρει για την Κυριακή δύο εναλλακτικές διαδρομές:

Η πρώτη είναι Δάσος Ρούβα - Φαράγγι Γάφαρη - Λίμνη Ζαρού.

Στην περιγραφή της διαδρομής αναφέρεται:Το λεωφορείο περνάει μέσα από τον οικισμό της Πάνω Γέργερης και μας μεταφέρει πάνω από τη  θέση Θέα στο χώρο με τα πέτρινα μιτάτα και το υπαίθριο θέατρο. Στη συνέχεια από μονοπάτι ή χωματόδρομο με υπέροχη θέα τις κορυφές του Ψηλορείτη, μπαίνουμε στην "καρδιά" του πυκνότερου πρινόδασους της Κρήτης. Κάνουμε στάση στα υπεραιωνόβια πλατάνια με τα τρεχούμενα νερά και το διαμορφωμένο χώρο. Ακολουθώντας παράλληλα και περνώντας πολλές φορές το κελαρυστό ρυάκι συναντάμε εντυπωσιακούς καταρράκτες και μοναδικής ομορφιάς ¨κολύμπες".Μπαίνουμε στο μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Γάφαρη το οποίο μας οδηγεί στο Ζαρό,στην τεχνητή λίμνη Βότομος,όπου απολαμβάνουμε την ηρεμία του τοπίου στις όχθες της.

Επικεφαλής της 5ώρης πεζοπορίας είναι ο Συμεών Νικολόπουλος και η αναχώρηση θα γίνει στις 8:00 το πρωί  από τα ΚΤΕΛ Χανιώπορτας

Η δεύτερη διαρομή είναι: Γέργερη - Αμπελάκια - Δάσος Ρούβα - Λίμνη Ζαρού.

"Η ανάβαση ξεκινάει από το γήπεδο της Γέργερης. Ακολουθώντας παλιά μονοπάτια και γιδόστρατα ανηφορίζουμε μέχρι τη θέση  Αμπελάκια. Πεζοπορούμε με ασφάλεια κατά μήκος του φαραγγιού κοντά στο χείλος του έχοντας εκπληκτική θέα. Φθάνουμε  στο ψηλότερο σημείο και κατεβαίνουμε μέσα σε πυκνό πρινόδασος, εκτός μονοπατιού ,μέχρι την καρδιά του δάσους του Ρούβα. Κάνουμε στάση στα τρεχούμενα νερά κάτω από τα πλατάνια και επισκεπτόμαστε το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη. Ακολουθώντας μονοπάτι παράλληλο με το ρυάκι διασχίζουμε το πανέμορφο φαράγγι του Γάφαρη με τα τρεχούμενα νερά  και τελειώνουμε την πορεία μας στη λίμνη του Ζαρού,όπου έχουμε ελεύθερο χρόνο.

Εδώ επικεφαλής είναι ο Δημήτρης Νικολαϊδης και οι ώρες πεζοπορίας 7. Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 το πρωί από τα  ΚΤΕΛ Χανιώπορτας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Πεζοπορικού στα γραφεία του, επί της οδού  Αβέρωφ 25, 2810.344588 από 8 έως 10 το βράδυ, ή εναλλακτικά να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του. 


Οι Δρόμοι Ζωής επέλεξαν γι αυτή την Κυριακή διπλή διαδρομή: Φαράγγι και  καταρράκτης του Ρίχτη και  Κουδουμή – Μονοκαρά.

Η περιγραφή της πρώτης διαδρομής τους έχει ως εξής:

"Η περιήγηση μας στο φαράγγι του Ρίχτη θα ξεκινήσει από τα έξω Μουλιανά (Βόρεια Κρήτη ανάμεσα Αγίου Νικολάου και  Σητείας).Με αφετηρία μας την πέτρινη μονότοξη γέφυρα του Λαχανά και με οδηγό ένα όμορφο μονοπάτι θα διαβούμε καταπράσινες από πλατάνια, πικροδάφνες, καρυδιές, συκιές και φοίνικες (στο τελείωμα) περιοχές με το ρυάκι να μας ακολουθεί σε όλη την διαδρομή καταλήγοντας στον ιδιαίτερα εντυπωσιακό 20 μέτρων καταρράκτη του Ρίχτη. 

Οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν να βουτήξουν στην πολύ όμορφη λίμνη που σχηματίζεται (αυτή την εποχή) στο κάτω μέρος του καταρράκτη. Τα χαλάσματα των δύο νερόμυλων που θα συναντήσουμε μαρτυρούν την – άλλοτε – έντονη δραστηριότητα της περιοχής.Πορεία ανοιξιάτικη, εύκολη, κατηφορική μα κυρίως εντυπωσιακή σε καταπράσινο περιβάλλον.

Οι ώρες πεζοπορίας εδώ είναι 4 και ο βαθμός δυσκολίας 1.

Παράλληλα, οι Δρόμοι Ζωής θα έχουν, για όσους την επιλέξουν, μια πιο δύσκολη πορεία στην περιοχή της Σφάκας με τα τρία υπέροχα φαράγγια (πυκνά δασωμένα σε ορισμένα σημεία) Κουδουμή, Μονοκαράς και Τζιγκούνη, όπου θα γίνει διάσχιση στα δύο τελευταία, με ενδιάμεσο σταθμό το γραφικό οροπέδιο της Μονοκαράς.

Οι ώρες πορείαςς είναι 7 και ο βαθμός δυσκολίας 2+.

Η αναχώρηση θα γίνει από τον χώρο της Λαϊκής αγοράς του Σαββάτου (Αγία Άννα) στις 08:00 το πρωί.


Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος τέλος την Κυριακή οργανώνει πεζοπορία στη διαδρομή: Σελάκανο-Νεραιδογούλα-Σελάκανο.

Η περιγραφή της: "Μία πανέμορφη πορεία, εξ' ολοκλήρου μέσα στο πευκοδάσος στο Σελάκανο, θα περπατήσει ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηρακλείου την Κυριακή στις 1-4-2018. Θα ξεκινήσουμε από το χωριό Σελάκανο (υψόμ. 850μ). Θα διασχίσουμε το χωριό και περπατώντας πάνω σε Ε4, θα προχωρήσουμε και πάντα μέσα στο πευκόδασος και σε μονοπάτι, θα φθάσουμε στο σπήλαιο της Νεραϊδογούλας (υψόμ.1200μ). Όσοι επιθυμούν μπορούν με φακό να το επισκεφθούν. Το στόμιο του είναι μικρό και τα πρώτα δύο μέτρα πρέπει να τα κάνεις έρπωντας. Θαυμάζουμε την θέα από εκεί, όπως και από άλλα σημεία και κατηφορίζουμε και μέσω Μινωϊκού μονοπατιού θα τερματίσουμε πάλι στο 'Σελάκανο'(υψόμ.850μ).

Ο βαθμός δυσκολίας είναι 1 και οι ώρες πεζοπορίας 5 

Επίσης υπάρχει εναλλακτική για εκείνους που θέλουν να  περπατήσουν μία μικρότερη πορεία.

Θα ξεκινήσουν όλοι μαζί από το Σελάκανο και σε κάποιο σημείο μπορούν από χωματόδρομο να κάνουν μικρότερο κύκλο, με τερματισμό πάλι στο Σελάκανο.Φυσικά πάντα μέσα στο πευκοδάσος. Εδώ οι ώρες πορείας πέφτουν στις 3.

Μετά το πέρας της πορείας, θα όσοι επιθυμούν μπορούν να καθίσουν στην ταβέρνα του Καραλάκη στην Αγία Παρασκευή, δίπλα στο χωριό Χριστός, για φαγητό.

Αρχηγός της εκδρομής είναι ο Καμπανός Γιώργος με τηλέφωνο επικοινωνίας 6947604748. Η αναχώρηση θα γίνει στις 07:30 το πρωί

Σελίδες