Οι Κρητικοί για βουτιές στη θάλασσα και οι Μακεδόνες για σκι στο χιόνι- Σπάνιο καιρικό φαινόμενο την Πέμπτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

Οι Κρητικοί για βουτιές στη θάλασσα και οι Μακεδόνες για σκι στο χιόνι- Σπάνιο καιρικό φαινόμενο την ΠέμπτηΕτοιμάστε τα μαγιό σας για βουτιές στη θάλασσα αφού εκτός νερού η κατάσταση θα είναι αφόρητη την Πέμπτη στην Κρήτη.

Όπως περιγράφει ο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος εκείνη την ημέρα την ώρα που θα πέφτει χιόνι στη βόρεια χώρα στην Κρήτη το θερμόμετρο θα ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η σχετική αναφορά του κ Καλλιάνου στο Facebook έχει ως εξής: "Συμβαίνει μέσα στο χρόνο να «μάχονται» οι αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα. Αλλά να έχουμε τόσο έντονη μεταφορά κρύου από τα βόρεια και αντίστοιχα ζέστης από τα νότια, είναι κάτι που σπανίως μέσα σε μια χρονιά λαμβάνει χώρα στην επικράτεια".

Έτσι την Πέμπτη θα ζήσουμε μια ιδιαίτερη ημέρα σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες καθώς από τη μια, στη βόρεια Ελλάδα, θα επικρατούν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή και από την άλλη στα νότια πολύ πιο αυξημένες.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες που εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα επηρεάσουν και τις βορειότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης . Αυτό σημαίνει πως πάνω από τα 800 μέτρα θα χιονίζει, κατά διαστήματα, στη δυτική Μακεδονία, ενώ, την ίδια ώρα, ο κόσμος στην Κρήτη θα πηγαίνει για μπάνιο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών για την εποχή.


Ειδικότερα αυτή την ημέρα , από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα, θα επικρατεί κατά διαστήματα πολύ μουντός καιρός, με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν σχεδόν όλα τα αντίστοιχα ορεινά αλλά και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της βόρειας Θράκης.

Από την Στερεά Ελλάδα όμως και νοτιότερα ο καιρός θα είναι πολύ πιο μαλακός, με μεγάλα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό, λίγες τοπικές βροχές και θερμοκρασίες ανεβασμένες.

Όσο πιο νότια θα κατευθυνόμαστε, τόσο πιο ανεβασμένες θα είναι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Πέμπτης. Αυτό σημαίνει, πως στα βόρεια παράλια της Κρήτης ο κόσμος θα ξεχυθεί στις παραλίες. Τις πιο υψηλές θερμοκρασίες μάλιστα αναμένεται να πιάσει ο νομός Χανίων.

Και σαν να μη φτάνει η ζέστη, έρχεται και σκόνη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, θα ευνοήσουν την περαιτέρω μεταφορά σκόνης από την Αφρική οπότε θα έχουμε υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια, γεγονός που σημαίνει πως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.Σελίδες