Ο Σύλλογος Αλατσατιανών ετοιμάζει ζυμώματα το Σάββατο του Λαζάρου-Θα φτιάξει Λαζαράκια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ο Σύλλογος Αλατσατιανών ετοιμάζει ζυμώματα το Σάββατο του Λαζάρου-Θα φτιάξει Λαζαράκια


Είναι πολύ όμορφη η πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου να οργανώσει το Σάββατο του Λαζάρου (31 Μαρτίου) ζυμώματα παραδοσιακών, και δυστυχώς σχεδόν ξεχασμένων σήμερα, γλυκών όπως τα περίφημα Λαζαράκια, η Κυρά Λαμπρή, οι Δράκοι και τα Πουλάκια.

Η πρόσκληση του Συλλόγου για εκείνη τη μέρα γράφει πως προσκαλεί παλιές και νέες νοικοκυρές αλλά και παιδάκια, που θα διασκεδάσουν και θα μάθουν βοηθώντας τους μεγάλους,  να ζυμώσουν σύμφωνα με τ΄αντέτι, Λαζαράκια, τη Κυρά Λαμπρή, Δράκους και Πουλάκια!!! 

Το ζύμωμα θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί στη στέγη του συλλόγου επί της οδού Γ. Μαστρακούλη 13, στα Νέα Αλάτσατα.
Για δηλώσεις Συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα, 6951004144 - 6944381410.

Για την ιστορία να πούμε πως το πρωί, το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν  ειδικά ψωμάκια, που τα ονόμαζαν Λαζαράκια. 

Στα Λαζαράκια έδιναν το σχήμα ανθρώπου, σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα Λαζαράκια έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.

Ήταν μια κίνηση σε ανάμνηση  της Ανάστασης του Λαζάρου, την οποία δεν παρέλειπαν γιατί ήταν κομμάτι του πολιτισμού και των θρησκευτικών παραδόσεων που τηρούσαν ανελλιπώς.

Σελίδες