Έρχεται "καταιγίδα" για τους αγρότες -Η Γαλλία άρχισε να τα "μασάει" ως προς την υπεράσπιση των επιδοτήσεων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Έρχεται "καταιγίδα" για τους αγρότες -Η Γαλλία άρχισε να τα "μασάει" ως προς την υπεράσπιση των επιδοτήσεων



Δύσκολα τα πράγματα για τους αγρότες αν, όπως φημολογείται στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν  εγκαταλείψει την παραδοσιακή υπεράσπιση των γεωργικών επιδοτήσεων της χώρας του. 

Αυτό σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που αναμένεται να αφήσει πίσω της μια τρύπα 12 δις ευρώ τον χρόνο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2021-2027 προμηνύει δύσκολες εποχές για τις αγροτικές επιδοτήσεις, που φυσικά δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστους τους αγρότες της δικής μας χώρας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα του το Βήμα, αν ένα πράγμα θεωρούνταν βέβαιο στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ κάθε επτά χρόνια, ήταν ότι η Γαλλία θα όρθωνε ανάχωμα ενάντια στις πιο φιλελεύθερες χώρες της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης που θεωρούν τις γεωργικές επιδοτήσεις πανάκριβα και αδικαιολόγητα λείψανα μιας άλλης εποχής.

Αλλά τώρα και η Γαλλία σηματοδοτεί ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν είναι η «ιερή αγελάδα» που ήταν κάποτε και ότι απαιτείται μια σαρωτική νέα προσέγγιση. 

Με την άμυνα, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την ψηφιακή τεχνολογία να αναδύονται ως σαφείς στρατηγικές προτεραιότητες για τις Βρυξέλλες, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τη Γαλλία να υπερασπιστεί το ιερό καθεστώς που παρέχεται στους αγρότες, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες.

 Σύμφωνα με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, 58 δις ευρώ ή περίπου το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνουν κάθε χρόνο στις πληρωμές της ΚΑΠ, αλλά το 80% αυτών των κεφαλαίων κατευθύνεται μόνο στο 20% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Τώρα το Παρίσι του Μακρόν πιέζει τις Βρυξέλλες να δώσουν προτεραιότητα στην άμυνα και στην εκπαίδευση και να κάνουν μια «βαθιά μεταρρύθμιση στις παλαιότερες πολιτικές, στην ΚΑΠ και στην πολιτική συνοχής», προκειμένου να «αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προστιθέμενη αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μια πρόταση της Επιτροπής για τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αναμένεται τον Μάιο και η Γαλλία ενδέχεται να σπάσει την παράδοση που τη θέλει να παρουσιάζει την ΚΑΠ σαν μια απαραβίαστη κόκκινη γραμμή.

Η αλλαγή της στάσης του Παρισιού δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Σε μια ευρεία ομιλία σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητές του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μακρόν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η ΚΑΠ εξυπηρετεί πλέον καλά τα συμφέροντα των αγροτών και των καταναλωτών και είπε ότι η Γαλλία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναρωτηθεί για το καθεστώς αυτό «χωρίς ταμπού».

«Πρέπει να θέσουμε στους ίδιους τους εαυτούς μας τα σωστά ερωτήματα χωρίς κανένα ταμπού. Άραγε, η Κοινή Αγροτική Πολιτική προστατεύει τους αγρότες μας και τους καταναλωτές μας; Δεν είμαι τόσο βέβαιος. Ελπίζω να ξεκινήσω μια συζήτηση για μια νέα Κοινή Αγροτική πολιτική» είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει σχέδια για μείωση των δαπανών. Αν όμως ο 40χρονος πρόεδρος της Γαλλίας πρόκειται να συγκρουστεί με την παράδοση, θα το κάνει με άψογο πολιτικό τάιμινγκ. 

Οι περισσότεροι ειδικοί της γεωργικής πολιτικής αναγνωρίζουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η χρηματοδότηση των αγροτών πρόκειται να μειωθεί - και η καταπολέμηση της τάσης θα σήμαινε χάσιμο χρόνου σε μια χαμένη μάχη, λένε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχεδόν παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν περικοπές όταν δήλωσε πως δεν θα υποστήριζε «αιματηρές» μειώσεις που θα προκαλούσαν χάος στη γεωργική βιομηχανία. Αλλά ενώ υποσχέθηκε να διατηρήσει την απώλεια αίματος στο ελάχιστο, δεν αρνήθηκε ότι κάποιος βαθμός χειρουργικής επέμβασης θα μπορούσε να αποδειχθεί απαραίτητος.

Πηγή πληροφοριών: Το Βήμα

Σελίδες