Χούμους: Η ανατολίτικη εκδοχή της ταραμοσαλάτας, πολύ πιο θρεπτική και με λιγότερες θερμίδες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Χούμους: Η ανατολίτικη εκδοχή της ταραμοσαλάτας, πολύ πιο θρεπτική και με λιγότερες θερμίδες




Μπορεί να μην είναι τοπικό έδεσμα όμως είναι τόσο νόστιμο και κυρίως θρεπτικό που αξίζει να το βάλετε στη ζωή σας, ειδικά αυτές τις ημέρες της νηστείας.

Ο λόγος για το περίφημο χούμους, την ανατολίτικη εκδοχή, κατά κάποιο τρόπο, της ταραμοσαλάτας η οποία όμως δεν περιέχει γλουτένη και είναι απείρως πιο πλούσια σε χρήσιμα συστατικά, λόγω του ταχινιού και των ρεβιθιών που περιέχει.

Το χούμους είναι επίσης προτιμότερα για όσους δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με πολλές επιπλέον θερμίδες. Σκεφτείτε πως 100 γραμμάρια χούμους μας δίνουν σχεδόν 170 θερμίδες ενώ η ίδια ποσότητα ταραμοσαλάτας μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες!

Η συνταγή είναι πολύ απλά και η μόνη μπελαλίδικη , αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, δουλειά είναι να βάλουμε από βραδύς τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν και την επόμενη ημέρα να τα βράσουμε στο νερό.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για τη συνταγή είναι:

2 φλιτζάνια μαγειρεμένα ρεβίθια

1-3 σκελίδες  σκόρδο, ανάλογα την ένταση που θέλετε

3-4 κουταλιές σούπας ταχίνι

5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

χυμό από 1,5- 2 μέτρια λεμόνια, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

2 πρέζες κύμινο

2 πρέζες γλυκιά πάπρικα

αλάτι

πιπέρι

Παρασκευή:

Αφού βάλουμε τα ρεβίθια να φουσκώσουν και τα βράσουμε παίρνουμε 2 φλιτζάνια τους και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά τα βάζουμε στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε όλα μαζί ώστε να γίνουν ένα ενιαίο και λείο μίγμα και δοκιμάζουμε να δούμε αν μας αρέσει σε οξύτητα και στο αλάτι . Αν όχι μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον λεμόνι και αλάτι .

Σε περίπτωση που το μίγμα μας φανεί σφικτό μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές από το νερό όπου βράσαμε τα ρεβίθια.

Σελίδες