Έχουν γίνει αρκετά και καλά πράγματα στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου αλλά μπορούμε και καλύτερα... - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Έχουν γίνει αρκετά και καλά πράγματα στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου αλλά μπορούμε και καλύτερα...


Σίγουρα η όψη του παραλιακού μετώπου του Ηρακλείου έχει αλλάξει κι έχει βελτιωθεί κατά πολύ μετά το 2000 και τα έργα που έγιναν εκεί.

Πλέον η περιοχή προσφέρεται για περιπάτους, ποδηλασία, παιγνίδι για τα παιδιά. Και όπως φαίνεται, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές,  πολλοί Ηρακλειώτες  επιλέγουν αυτή τη γωνιά της πόλης  για να περάσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους, κοντά στη θάλασσα, κάνοντας χρήση των δομών που έχουν αναπτυχθεί εκεί (παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομος, παγκάκια κτλ)

Ωστόσο αυτά δεν αρκούν καθώς οι παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο παραμένουν ημιτελείς ενώ κι όσες έγιναν , όπως και να το κάνουμε, πρέπει να συντηρούνται. 

Η εικόνα του Λιμενικού Περιπτέρου, που είναι στα όρια της κατάρρευσης, είναι αποκαρδιωτική. Το ίδιο και της μεταλλικής γέφυρας κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο. Η οξείδωση της είναι προχωρημένη ενώ τα σανίδια πάνω στο κατάστρωμα της έχουν αρχίσει να μας «αποχαιρετούν». Το ίδιο κάνουν και τα σανίδια από τα παγκάκια ενώ πολλές πλάκες, στα κομμάτια εκείνα του παραλιακού που έχουν γίνει για περπάτημα, έχουν ξεκολλήσει και είτε περπατάς πάνω σε αυτές σαν ακροβάτης είτε έχουν φύγει εντελώς από τη θέση τους και βουτάς μέσα σε μικρές λακκούβες.

Τα μεταλλικά καπάκια  που καλύπτουν παροχές ρεύματος ή νερού έχουν επίσης οξειδωθεί  και φύγει από τη θέση τους. 

Όλες αυτές οι φθορές, λογική συνέπεια, της αλμύρας της θάλασσας, πρέπει να αποκατασταθούν και  κυρίως θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να αποκτήσουν κουλτούρα συντήρησης.


Γιατί δεν είναι μόνο αυτό το κομμάτι του παραλιακού μετώπου, όπου έγιναν έργα και αφήνονται στην τύχη τους, αλλά και η πλευρά της Αλικαρνασσού. Σε αυτήν την περιοχή, από τότε που τοποθετήθηκαν οι μεταλλικοί στύλοι φωτισμού ουδείς φρόντισε για τη συντήρηση τους με αποτέλεσμα, πέρα από το ότι οι περισσότεροι δεν ανάβουν, να είναι σε στάδιο προχωρημένης οξείδωσης. 





Για τους λάτρεις του παρκούρ 

Πόσο θ αντέξει ακόμα το Λιμενικό Περίπτερο την εγκατάλειψη;

Η γέφυρα κοντά στο Παγκρήτιο

Το κατάστρωμα της γέφυρας

Η μεταλλική κολώνα στήριξης της γέφυρας στο Παγκρήτιο 


Παγκάκι υπό διάλυση



Σελίδες