Νόστιμη κακαβιά του ψαρά. Απλή και ιδανική για τόνωση σε μέρες κρύες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Νόστιμη κακαβιά του ψαρά. Απλή και ιδανική για τόνωση σε μέρες κρύες


Η κακαβιά, στην πιο απλή μορφή της, είναι ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά, ειδικά μέρες που η θερμοκρασία πέφτει και το κρύο είναι τσουχτερό αλλά και γενικότερα όταν χρειαζόμαστε κάτι που θα μας τονώσει.

Η γνήσια κακαβιά μάλιστα δεν χρειάζεται ούτε πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί ούτε και πολλά υλικά. Διάφορα ψάρια, που κάνουν για βραστό, πατάτες, κρεμμύδια, ελαιόλαδο, λεμόνια, κι αυτό είναι όλο.

Ως φαγητό ξεκίνησε από τους ψαράδες που όντας για μέρες στη θάλασσα χρησιμοποιούσαν ψάρια που ψάρευαν και υλικά που μπορούσαν να συντηρηθούν χωρίς να αλλοιωθούν πάνω στη βάρκα, δηλαδή κρεμμύδια και πατάτες. Συνήθως, επειδή λεμόνια δεν είχαν, χρησιμοποιούσαν το γνωστό ξυνό (κιτρικό οξύ).

Να σημειώσουμε πως κακκάβι στα αρχαία ελληνικά, ήταν η μεγάλου μεγέθους χύτρα. Σε αυτήν οι ψαράδες βάζουν ως πρώτο στρώμα πατάτες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες, πάνω από την πρώτη στρώση τους τοποθετούν κρεμμύδια, επίσης κομμένα σε χοντρές ροδέλες. Ανάλογα με την ποσότητα που θέλουν να ετοιμάσουν μπορούν να τοποθετήσουν εναλλάξ άλλες δύο στρώσεις από αυτά τα υλικά. Στην κορυφή στρώνουν τα ψάρια και προσθέτουν λάδι και στη συνέχεια νερό. Μάλιστα όταν είναι στη θάλασσα βάζουν σχεδόν μισή ποσότητα αλμυρό νερό και το υπόλοιπο πρόσιμο.

Το ψήσιμο δεν διαρκεί πολύ, 30-40 λεπτά είναι αρκετά, και στο τέλος μπαίνει αρκετό λεμόνι (4-5 μέτρια λεμόνια τουλάχιστον).
Όποιος φοβάται τα λέπια και τα αγκάθια των ψαριών μπορεί να τα τοποθετήσει σε δίχτυ και να τα ψήσει εκεί μαζί με τα άλλα υλικά ώστε να μην σκορπίσουν.Διαφορετικά υπάρχει και η λύση του σουρώματος στο τέλος.

Σε ότι αφορά τα ψάρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την κακαβιά οι επιλογές είναι πολλές. Οι ψαράδες συνήθως δεν έκαναν κακαβιά ακριβά ψάρια αλλά αυτά που λέμε δεύτερης διαλογής, δράκαινες, καπόνια, σκορπίδια, γύλους κ.α
Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον και κοκκινόψαρα, ιδανικά με κεφάλι, σκάρους, χάνους, μπακαλιάρους κ.α

Ενδεικτικά Υλικά για μια κλασική κακαβιά:

600 γραμμάρια με ένα κιλό διαφόρα ψάρια

1 κιλό πατάτες, κομμένες σε ροδέλες

1 ποτήρι νερού χυμό λεμονιού

1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

3-4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες


πιπέρι και αλάτι αν δεν χρησιμοποιήσουμε θαλασσινό νερό 

Σελίδες