Καταγράφηκαν 10 σίφουνες στην Κρήτη το 2017 και 145 σε όλη τη χώρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Καταγράφηκαν 10 σίφουνες στην Κρήτη το 2017 και 145 σε όλη τη χώρα

Υδροστρόβιλοι στην περιοχή του Μόχλου

Το 2017 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός σιφώνων στην Ελλάδα, μετά το 2014 οπότε είχαμε 144 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες. 

Συνολικά, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχαμε πέρυσι 145 σίφωνες με την πλειοψηφία τους να είναι υδροσίφωνες.


Υδροστρόβιλος στο Ηράκλειο

Σε σχετικό ενημερωτικό του το meteo.gr αναφέρει πως θα πρέπει να διαχωρίσουμε την εκδήλωση των σιφώνων από τις καταγραφές, διότι αρκετοί σίφωνες δεν γίνονται αντιληπτοί από παρατηρητές στην ξηρά, επομένως ο αριθμός τους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος. 

Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo Gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017.





Στον χάρτη, που παρουσιάζει το meteo.gr,  φαίνονται οι περιοχές όπου καταγράφηκαν σίφωνες το 2017 στη χώρα μας, με την πλειοψηφία να είναι υδροσίφωνες (136) και οι υπόλοιποι ανεμοστρόβιλοι (9), 5 από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. 

Στην Κρήτη βλέπουμε την καταγραφή τουλάχιστον 10 τέτοιων φαινομένων με την πλειοψηφία τους να παρατηρείται στο Νομό Χανίων.

Για την ιστορία να πούμε πως σίφωνας στην Μετεωρολογία, ή κοινώς σίφουνας, ονομάζεται μια ταχέως περιστρεφόμενη στήλη ανέμου που οφείλεται σε πολύ χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο της στήλης και η οποία αποφύεται από τη βάση τεράστιων καταιγιδοφόρων νεφών.

Πρόκειται για το πλέον έντονο και βίαιο μετεωρολογικό φαινόμενο και από τα πλέον παράξενα της φύσης. Από την άλλη, συνήθως, είναι μικρής διαμέτρου και σύντομης χρονικής διάρκειας και, ως αποτέλεσμα, οι καταστροφές που προκαλεί είναι περιορισμένης έκτασης.

Σελίδες