Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στον Καλοχωραφίτη-Ένα μικρό θαύμα της ύστερης Βυζαντινής Περιόδου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στον Καλοχωραφίτη-Ένα μικρό θαύμα της ύστερης Βυζαντινής Περιόδου

  

   
Χωμένος ανάμεσα σε γόνιμους παλιούς ελαιώνες και τεράστιες χαρουπιές ο ναός του Αγίου Γεωργίου στον Καλοχωραφίτη, του δήμου Φαιστού, προϊδεάζει τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική του γι αυτό που θα αντικρύσει στο εσωτερικό του.


Χτισμένος μεταξύ του 1350 και του 1600, ο Άγιος Γεώργιος ήταν ένας νεκροταφειακός ναός, δίπλα στον παλιό οικισμό του Καλοχωραφίτη, που στη συνέχεια μεταφέρθηκε λίγο μακρύτερα για να είναι πιο κοντά σε πηγή με νερό.

Σήμερα ο ναός παραμένει κλειδωμένος καθώς, δυστυχώς, μερικά χρόνια πριν έπεσε θύμα βέβηλων που αναζητώντας άγνωστο τι, έσκαψαν και γκρέμισαν την Αγία Τράπεζα στο Ιερό καταστρέφοντας ένα μεγάλο τμήμα της.


Παρά το μικρό μέγεθος του ο Άγιος Γεώργιος έχει να παρουσιάσει όμορφες τοιχογραφίες αγνώστου καλλιτέχνη, χωρίς να αποκλείεται σύνδεση του με τη σχολή αγιογραφίας που είχε αναπτυχθεί αιώνες πριν στο κοντινό Βαρσαμόνερο.

Σκηνές από τα μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος Γεώργιος

Μια πυρκαγιά έχει καταστρέψει βέβαια ένα σημαντικό τμήμα τους, καταστροφή που ήλθε να προστεθεί στην πολυετή εγκατάλειψη και φθορές από κάθε είδους κατακτητές που πέρασαν από τούτο τον τόπο.


Η εφορία αρχαιοτήτων προχώρησε σε μερική αποκατάσταση αυτού του θησαυρού ωστόσο η ζημιά είχε πλέον γίνει και ήταν ανεπανόρθωτη.

Το γυμνό παιδάκι στην υποδοχή του Ιησού



Παρολαυτά μπορεί κανείς να διακρίνει αριστερά του Ιερού μια εντυπωσιακή τοιχογραφία με το Χριστό βαϊοφόρο να μπαίνει στην Ιερουσαλήμ και να γίνεται δεκτός με μεγάλες τιμές. 

Ένα παιδάκι, σε μια σπάνια τοιχογραφική απεικόνιση,  φαίνεται να έχει σηκώσει τα ρούχα του και γυμνό να υποδέχεται τον Ιησού ενώ την ίδια ώρα ψηλά δεξιά, διακρίνεται ο Ζακχαίος, που ήταν πολύ κοντός και είχε σκαρφαλώσει πάνω στο κλαρί ενός δέντρου για να δει τον Χριστό.

Επάνω δεξιά με το κίτρινο ρούχο ο Ζακχαίος στο κλαρί του δέντρου

Σε άλλη τοιχογραφία στο ίδιο σημείο, αν και οι φθορές που έχει υποστεί είναι πάρα πολλές, μοιάζει να απεικονίζεται η έγερση του Λαζάρου.

Σκηνή από τους συλλειτουργούντες Ιεράρχες

Μεγάλες οι φθορές και στην εικόνα του Χριστού στο κέντρο του Ιερού
Στο Ιερό βλέπουμε τους συλλειτουργούντες  Ιεράρχες αριστερά, το Ρωμανό το Μελωδό δεξιά και το Χριστό στο κέντρο. Κάτω από το Χριστό, στο ύψος της Αγίας Τράπεζας , μετουσιωμένο σε εικόνα το ύψιστο των μυστηρίων της Εκκλησίας μας, η θεία Ευχαριστία: 

«Λάβετε, φάγετε τούτο εστί το σώμα μου, το υπέρ υμών κλώμενον εις άφεσιν αμαρτιών…Πίετε εξ αυτού πάντες τούτο εστί το Αίμα μου το της Καινής Διαθήκης, το υπέρ υμών και πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών».


Αξίζει ν αναφέρουμε πως το μικρό αλλά όμορφο χωριό του Καλοχωραφίτη έχει μακρά ιστορία με την πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτό να τη συναντάμε σε συμβόλαιο του ταβουλλάριου Μανουήλ Μορζήνου το 1399.

Όπως μαρτυρά και το όνομα του, πρόκειται για ένα τόπο με καλά χωράφια και πως να μην είναι τέτοιος όταν η εικόνα που αντικρύσαμε απέναντι ακριβώς από τον Άγιο Γεώργιο ήταν αυτή.




Σελίδες