Είσαι τυφλός και περπατάς στη Δημοκρατίας; Κουτούλα το περίπτερο και προχώρα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Είσαι τυφλός και περπατάς στη Δημοκρατίας; Κουτούλα το περίπτερο και προχώρα


Το ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη που δε σέβεται τα ΑΜΕΑ είναι γνωστό. Ο αποκλεισμός των ειδικών ραμπών για τα ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια, από σταθμευμένα αυτοκίνητα, είναι καθημερινό φαινόμενο, όπου βέβαια υπάρχουν τέτοιες μια και τα κατασκευασμένα κατά το παρελθόν πεζοδρόμια στην πόλη δεν διαθέτουν.

Ωστόσο και στις νεώτερες κατασκευές, που γίνονται με προδιαγραφές για τα αναπηρικά καροτσάκια και τους τυφλούς, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Κάθε είδους εμπόδια αποκλείουν τη διέλευση ΑΜΕΑ, όπως για παράδειγμα το περίπτερο των φωτογραφιών που μας έστειλε αναγνώστης μας. 

Το περίπτερο λειτουργεί επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και, όπως βλέπετε, έχει καλύψει με τα ρολά του όλη την όδευση τυφλών.



Προφανώς ο ιδιοκτήτης του, αλλά και οι αρμόδιες αρχές που ανέχονται αυτή την κατάσταση, θεωρούν πως ένας τυφλός με το μπαστούνι του θα καλύψει την υπόλοιπη απόσταση που είναι ελεύθερη από εμπόδια στη Δημοκρατίας και όταν φτάσει στο περίπτερο και κουτουλήσει επάνω του, θα του είναι πολύ απλό να κατέβει από το πεζοδρόμιο, κι αν δεν κουτουλήσει και σε κανένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, να προχωρήσει λίγα μέτρα παρακάτω για να βρει και πάλι ελεύθερη όδευση.



Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση έξω από το Βενιζέλειο, όπου μάλιστα την όδευση τυφλών δεν την έχει διακόψει ιδιώτης αλλά οι ίδιες οι αρχές που έπρεπε να φροντίσουν για τη διασφάλιση της. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους!!.

Ένα παγκάκι και μια στάση για το λεωφορείο έχουν κλείσει την όδευση πλήρως λες και η δημιουργία της ήταν απλά διακοσμητική. 

Και μακάρι να ήταν αυτά τα μοναδικά εμπόδια στο Ηράκλειο που κάνει τη ζωή των ΑΜΕΑ δύσκολη. Θα μου πείτε εδώ δεν μπορούν να περπατήσουν στα πεζοδρόμια οι αρτιμελείς ψάχνεις λογική και ευαισθησία για τα ΑΜΕΑ;

Σελίδες