Το έθιμο των δώρων στον τροχονόμο της "βαρέλας" την παραμονή της Πρωτοχρονιάς-Πως ξεκίνησε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Το έθιμο των δώρων στον τροχονόμο της "βαρέλας" την παραμονή της Πρωτοχρονιάς-Πως ξεκίνησε


 
Μεϊντάνι δεκαετία 1950. Ο τροχονόμος ρυθμίζει την κίνηση;
 
Δεν ξέρουμε αν φέτος θα αναβιώσει την παραμονή της πρωτοχρονιάς, όπως τα προηγούμενα χρόνια, το έθιμο της βαρέλας στο σταυρό της πόλης του Ηρακλείου, λόγω των εκτελούμενων έργων στο σημείο. 

Ωστόσο αξίζει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή και να δούμε πως ξεκίνησε και τι αλλαγές έγιναν στην πορεία των ετών, μέχρι να φθάσουμε η βαρέλα να μην στήνεται για την ρύθμιση της κυκλοφορίας αλλά μόνο για να θυμηθούμε τον παλιό καλό καιρό, τότε που δεν υπήρχαν φανάρια στους δρόμους.

Σταυρός Ηρακλείου, δεκαετία 1950

Σύμφωνα με το λεύκωμα "Η Ελλάδα του Μόχθου 1900- 1960" (συλλογή Νίκου Πολίτη, Ριζάρειο Ίδρυμα-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) ο προπολεμικός δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Κοτζιάς ήταν εκείνος που έβαλε πρώτος, την Πρωτοχρονιά του 1936, στα πόδια ενός τροχονόμου το δώρο του, που ήταν δυο γαλοπούλες.

Από τότε κάθε χρόνο ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος του ένστολου Σώματος της ΕΛΑΣ, συνοδευόμενος από αξιωματικούς, προσέφερε δώρα στους Τροχονόμους, που είχαν υπηρεσία σε σημεία της πόλης, μέσα στις περίφημες βαρέλες.

Μεϊντάνι 1969

Σιγά σιγά το έθιμο εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και φυσικά από το κάδρο δεν θα μπορούσε να λείψει το Ηράκλειο, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα αυτοκίνητα.

Μπορεί βέβαια να ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού με τους πεζούς να κυριαρχούν στο κέντρο της πόλης, ωστόσο ο τροχονόμος βρισκόταν καθημερινά μέσα στη βαρέλα του στο Μεϊντάνι και ρύθμιζε την κυκλοφορία για να μην υπάρξει ατύχημα.

Μεϊντάνι


Το έθιμο των δώρων στους τροχονόμους, που είχαν υπηρεσία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συνεχίστηκε με μια μικρή διακοπή επί Κατοχής, μέχρι που άρχισαν να τοποθετούνται φανάρια στο δρόμο και δεν υπήρχε ανάγκη να βρίσκονται τροχονόμοι εκεί για να ρυθμίσουν την κίνηση.

Στο σταυρό της πόλης του Ηρακλείου

Είναι ενδεικτικό της ευαρέσκειας των απλών πολιτών και καταστηματαρχών προς το έργο των τροχονόμων ο όγκος και τα είδη δώρων που συγκέντρωναν γύρω από τη βαρέλα τους κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες. 

Από ηλεκτρικές μικροσυσκευές και τρόφιμα, μέχρι απορρυπαντικά και κοτόπουλα απίθωναν στα πόδια των τροχονόμων για να τους ευχαριστήσουν πολίτες, έμποροι και οι Αρχές της πόλης.

 Μάλιστα υπήρχαν εταιρείες που έβλεπαν αυτό το έθιμο ως καλή πρακτική για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους κι έτσι σε φωτογραφίες εποχής βλέπουμε τη βαρέλα να έχει μετατραπεί σε βιτρίνα προβολής διαφόρων ειδών. 
Σελίδες