Η λιτή και όμορφη κοινοτική βρύση της Γρηγοριάς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Η λιτή και όμορφη κοινοτική βρύση της Γρηγοριάς




Περνώντας από τον όμορφο και πράσινο οικισμό της Γρηγορίας ή Γρηγοριάς του Δήμου Φαιστού τράβηξε το βλέμμα μια εντυπωσιακή κρήνη που, όπως αναγράφει η σχετική επιγραφή της, κατασκευάστηκε το 1932 από την τότε Κοινότητα Γρηγοριάς, με κοινοτάρχη τον Κ. Μ. Γαργεράκη.


Με όμορφα και λιτά σκαλίσματα, δύο βρύσες που τρέχουν διαρκώς νερό, έχοντας δίπλα της ένα αιωνόβιο πλατάνι και μια καινουργιοφυτεμένη ρογδιά, η κρήνη της Γρηγοριάς αποτελούσε σίγουρα κατά το παρελθόν ανάσα δροσιάς για το χωριό και σήμερα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για τους περαστικούς, που όχι μόνο ξεδιψούν με το νερό της αλλά έχουν και την ευκαιρία να τη θαυμάσουν.


Γιατί είναι αλήθεια πως κατά το παρελθόν τα έργα που κατασκευάζονταν στα χωριά, πέρα από το χρηστικό τους χαρακτήρα, είχαν και μια ιδιαίτερη καλαισθησία, πράγμα που σήμερα απουσιάζει. 

Η λειτουργικότητα, αν και αμφιλεγόμενη σε αρκετές περιπτώσεις, προτάσσεται της καλαισθησίας κι έτσι βλέπουμε στις μέρες μας έργα αταίριαστα με την γενικότερη εικόνα κάθε περιοχής, το παρελθόν και το περιβάλλον της.


Για την ιστορία να πούμε πως η Γρηγοριά, στις νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη, βρίσκεται ανάμεσα στις Καμάρες, το Μαγαρικάρι και το Λαγολιό. 

Το όνομα του ο οικισμός , φέρεται να το έχει πάρει από την Γρηγορία, ιδιοκτήτρια του πρώτου οικήματος στην περιοχή που δεν ήταν άλλο από ένα χάνι.

  



Σελίδες