Σαν σήμερα η Κρήτη απαλλάχθηκε από τους Τούρκους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Σαν σήμερα η Κρήτη απαλλάχθηκε από τους Τούρκους



Σαν σήμερα, το 1898, η Κρήτη, μετά από πολυετείς αγώνες, κατάφερε να διώξει από τα χώματα της και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη κλείνοντας μια από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας της.

Αποχώρηση Τούρκων από τα Χανιά

Η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων έγινε από το λιμάνι της Σούδας και όπως περιέγραφε ο  ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Μαχ: "Η εκ Κρήτης απέλευσις των Τούρκων στρατιωτών και υπαλλήλων είναι πλέον τετελεσμένον γεγονός και τη 4η Νοεμβρίου έτους κατελύθη πράγματι το επί της νήσου κράτος της ημισελήνου. 

Επί των Χανίων εκυμάτισεν η τουρκική σημαία από της 20 Αυγούστου 1645, ήτοι εν όλω 253 έτη, επί του Ηρακλείου 229 έτη, επί του βράχου της Γραμβούσης 195 και επί του πύργου της Σπιναλόγκας και Σούδας 171. 

Οι έξι πελέκεις οι σωζόμενοι επί των τειχών του Ηρακλείου εις ανάμνησιν της εφόδου, της 27ης Σεπτεμβρίου 1669 κατερρίφθησαν, εξηφανίσθησαν τα εμβλήματα του κυριάρχου και οι μαρμάρινοι λέοντες οι επισκοπούντες από των χρόνων των Ενετών, τας υπό τους πόθους των μεταβολάς, δεν βλέπουσι πλέον ενόπλους τους μουσουλμάνους, τους νικήσαντάς ποτε την υπερήφανον δημοκρατίαν".

Βέβαια μετά τους Τούρκους η Κρήτη γνώρισε τον "ζυγό" των Μεγάλων Δυνάμεων που προσπάθησαν να επιβάλλουν την επικυριαρχία τους και να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την ένωση, αργότερα, της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο ο μεγάλος εχθρός, οι Τούρκοι, δεν είχαν πια ερείσματα επί του Κρητικού εδάφους κι αυτό ήταν μια μεγάλη κατάκτηση.

Τώρα θα μου πείτε γιατί αυτή τη σημαντική ημέρα για το νησί μας δεν τη γιορτάζουμε δεόντως; μα για τον ίδιο λόγο που γιορτάζουμε όλες τις επετείους ξεσηκωμών του έθνους μας κι όχι τις νίκες μας.

Υποστολή της τουρκικής σημαίας στη Σούδα


Υποστολή της τουρκικής σημαίας στην Ιεράπετρα

Σελίδες