Η περίφημη Αλατσολίμνη στον Ξερόκαμπο με τις τεράστιες συγκεντρώσεις αλατιού που γίνεται βιότοπος το χειμώνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Η περίφημη Αλατσολίμνη στον Ξερόκαμπο με τις τεράστιες συγκεντρώσεις αλατιού που γίνεται βιότοπος το χειμώνα




Είναι μια παραλία που διαφέρει από τις άλλες και που όμοια της δεν υπάρχει στην Κρήτη. Ο λόγος για την Αλατσολίμνη μια παραλία, που όπως μαρτυρά και το όνομα της, μοιάζει περισσότερο με μια αλυκή λόγω της συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων αλατιού στην επιφάνεια της τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Εξάλλου οργανωμένη αλυκή υπήρχε έτσι κι αλλιώς στη βόρεια πλευρά της, όπου μέχρι το 1965 οι κάτοικοι παρήγαγαν και εμπορεύονταν το πολύτιμο αλάτι.


Θα τη βρείτε σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου ανατολικά από τον Ξερόκαμπο και θα σας ενθουσιάσει με τα ρηχά και καθαρά νερά της.

 Ωστόσο είναι ένας τόπος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί όχι μόνο για να δροσιστεί τη θερινή περίοδο αλλά και τους υπόλοιπους μήνες για να παρατηρήσει τα μεταναστευτικά πουλιά που συγκεντρώνονται στο σημείο. 

Μετά το καλοκαίρι η περιοχή μετατρέπεται σε μια ήρεμη και τεράστια λίμνη με τα νερά να βγαίνουν και προς την ακτή. Εκεί ερωδιοί , φλαμίνγκο και άλλα είδη βρίσκουν καταφύγιο δημιουργώντας έναν μοναδικό βιότοπο.

Το καλοκαίρι,ανατολικά της παραλίας, στη θέση Μούρες, οι λάτρεις της κατάδυσης και του υποβρύχιου ψαρέματος μπορούν να απολαύσουν, στους βράχους που απλώνονται στο σημείο,το χόμπι τους. 



(Το βίντεο αναρτήθηκε από το paranoid8717, στο youtube, ενώ τα στοιχεία για την παραλία από τη σελίδα του Πολιτιστικού και Προοδευτικού Συλλόγου Ξεροκάμπου Ζήρου )

Σελίδες