Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την "Επιχείρηση Ερμής" στην Κρήτη το Μάιο του 1941 - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την "Επιχείρηση Ερμής" στην Κρήτη το Μάιο του 1941



Τραυματίας αλεξιπτωτιστής 


Σπάνιο φωτογραφικό υλικό, διαθέτει στη συλλογή του ο Ιταλός Paolo Marzioli  από μια εκ των λαμπρότερων σελίδων της αντίστασης των Κρητικών ενάντια στους Γερμανούς. Πρόκειται για την "Επιχείρηση Ερμής" που έμελλε, λόγω της αντίστασης που προέβαλλαν τότε  οι συμπατριώτες μας και οι σύμμαχοι τους, να γίνει ο τάφος για χιλιάδες Γερμανούς στρατιώτες. 

Ανάμεσα στις φωτογραφίες, που κυρίως αφορούν στα Χανιά, και μια από την είσοδο Γερμανών στο βομβαρδισμένο  Ηράκλειο.

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως στις 20 Μαΐου 1941 οι Γερμανοί επιχείρησαν την κατάληψη της Κρήτης πραγματοποιώντας τη μοναδική αεροπορική επιδρομή -απόβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία τους στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και έγινε αφορμή κάτι τέτοιο να μην επιχειρηθεί ξανά.

Η  «Επιχείρηση Ερμής» για την κατάληψη του νησιού μας έγινε νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας με την πρώτη δύναμη των Γερμανών να προσγειώνεται κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μερικές ακόμα χιλιάδες αλεξιπτωτιστές να πέφτουν  πάνω από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Οι γερμανικές δυνάμεις αριθμούσαν  29.000 άνδρες  και οι ιταλικές  3.000 . Στην Κρήτη εκείνο το διάστημα βρίσκονταν 40.000 Σύμμαχοι και Έλληνες υπερασπιστές της. Αν και υπήρχε διαταγή οι άμαχοι να μην εμπλακούν στη μάχη, οι Κρητικοί πήραν ότι εργαλείο και παλιό όπλο είχαν και σαν λιοντάρια στάθηκαν απέναντι στον εχθρό.

Μέσα σε μια μέρα οι Γερμανοί, που νόμιζαν πως θα έκαναν περίπατο στην Κρήτη, είχαν 1.800 απώλειες. Στη συνέχεια οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το αεροδρόμιο στο Μάλεμε και μέσω αυτού να φέρουν περισσότερους άνδρες με τους οποίους πέτυχαν την κατάληψη ολόκληρου του νησιού.

Την 1η Ιουνίου 1941 η Κρήτη ήταν υπό την κατοχή των Γερμανών που μετρούσαν, με βάση τα δικά τους στοιχεία, 3.986 νεκρούς και αγνοούμενους, 2.594 τραυματίες, ενώ είχαν χάσει 370 αεροπλάνα. Οι σύμμαχοί ωστόσο ανέφεραν πως οι γερμανικές απώλειες ξεπέρασαν τις 16.000.

(Με πληροφορίες για την επιχειρήση Ερμής από τη Μηχανή του Χρόνου)


Πολεμικό υλικό από αιχμάλωτους Βρετανούς, 1941


Στρατιώτες εν κινήσει


Κατασκήνωση Γερμανών 

Κρητικοί ένοπλοι ποζάρουν με τα όπλα τους


Έχοντας θάψει νεκρούς συναδέλφους τους





ΑλεξιπτωτΙστές σε ελαιώνα , 1941





Γερμανοί αλεξιπτωτιστές σε χωράφι των Χανίων 

Ελεύθερος σκοπευτής, παρατηρήστε το καπέλο του, 1941

Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί στο Μάλεμε

Οι Γερμανοί μπαίνουν στο κατεστραμμένο Ηράκλειο

Παρατηρώντας το πεδίο της μάχης, 1941

Αλεξιπτωτιστές, 1941


Αεροδρόμιο Μάλεμε




Πριν τη σφαγή στο Κοντομαρί

Η αναχώρηση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών με προορισμό την Κρήτη

Σελίδες