Οι άλλοι παίρνουν προγράμματα προώθησης των αγροτικών προιόντων τους κι εμείς κάνουμε...χάζι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Οι άλλοι παίρνουν προγράμματα προώθησης των αγροτικών προιόντων τους κι εμείς κάνουμε...χάζι



Φρου φρου κι αρώματα τελικά αποδεικνύονται όλες οι προσπάθειες προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στις αγορές του εξωτερικού.

Επειδή θέλουμε σε δουλειά να βρισκόμαστε μιλάμε διαρκώς γι αυτά, καλλιεργούμε ελπίδες και στο τέλος περιοριζόμαστε στο να διαχειριζόμαστε από την ΕΕ μόνο τις ενισχύσεις που μας δίδονται για αγροτικά προϊόντα που παράγουμε; (το ερωτηματικό είναι γιατί όλοι ξέρουμε πως δίδονται ενισχύσεις και για προϊόντα που δεν παράγουμε πλέον).

Αδιάψευστος μάρτυρας της νωθρότητας και αδιαφορίας που μας διακρίνει, ως προς το να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνουν τα κοινοτικά προγράμματα για να βγάλουμε μαζικά τα προϊόντα μας σε ξένες αγορές, είναι η πρόσφατη λίστα με τα 52 προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων που ενέκρινε η Ε.Ε.

Αν ψάξει κανείς σε αυτή τη λίστα θα διαπιστώσει, με θλίψη και προβληματιασμό,  πως  μόνο τέσσερα εξ αυτών έρχονται στην Ελλάδα και δυστυχώς κανένα από τα τέσσερα δεν αφορά στην Κρήτη.

Το πρώτο αφορά στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στην προώθηση φέτας σε Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο στον ίδιο Φορέα και στην προώθηση επίσης φέτας σε ΗΠΑ και Καναδά , το τρίτο στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων για την προώθηση λαχανικών και κρασιού σε Η.Π.Α. και Καναδά και το τέταρτο στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την προώθηση φρούτων σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 Κατά τα λοιπά βλέπουμε τη μερίδα του λέοντος στα προγράμματα να νέμονται Ισπανία και Γαλλία,με την πρώτη να παίρνει 8 και τη δεύτερη 12, από τα 52. Μάλιστα η Ισπανία σε 3 από τα 8 θα προωθήσει ελαιόλαδο στις αγορές του εξωτερικού.


Την ίδια ώρα η Ελλάδα που δεν διαθέτει οικονομική δυνατότητα από μόνη της για να «σπρώξει» στις αγορές τα αγροτικά της προϊόντα παρακολουθεί με μακαριότητα τους άλλους να εκμεταλλεύονται τα μέσα που τους προσφέρει η ΕΕ για να κάνουν ανοίγματα και να διευρύνουν τον κύκλο των εξαγωγών τους.

 Και για να μην πουν  πως δεν κάνουν τίποτα οι δικοί μας αρμόδιοι παράγοντες οργανώνουν ταξίδια και δέχονται  επισκέψεις από το εξωτερικό, άντε προγραμματίζουν και καμιά ημερίδα, για να φθάσουμε στο τέλος κάθε εξαγωγικής χρονιάς να μετράμε πόσο  λάδι στείλαμε χύμα στην Ιταλία και πόσα κηπευτικά πετάξαμε στις χωματερές γιατί έμειναν στα αζήτητα λόγω εισαγωγών από τρίτες χώρες .

Ε.Β


Σελίδες