Η μαγική φραγκοσυκιά με τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία που γίνεται έπιπλα, χρώματα και οικοδομικά υλικά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Η μαγική φραγκοσυκιά με τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία που γίνεται έπιπλα, χρώματα και οικοδομικά υλικά



 Το φραγκόσυκο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια που ξεκίνησε συστηματικότερα η καλλιέργεια του, ήταν ένα παρεξηγημένο είδος στην Κρήτη. 

Ελάχιστοι το έτρωγαν κι ακόμα πιο λίγοι φρόντιζαν να έχουν στον κήπο ή σε χωράφι τους έστω μια φραγκοσυκιά.


Ευτυχώς στην πορεία μάθαμε για τις πάμπολλες ιδιότητες του φραγκόσυκου και σιγά σιγά μπήκε στη ζωή μας, αν και υπάρχει ακόμα περιθώριο για πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση του.

Τα προϊόντα και οι εφαρμογές του καρπού, των φύλλων αλλά και του άνθους της φραγκοσυκιάς είναι τόσα πολλά που χρειάζεται ένα ολόκληρο βιβλίο για να τα γράψουμε, ξεκινώντας από τις μαγικές ιδιότητες του για την υγεία και φτάνοντας στη χρήση του ακόμα και στις οικοδομές!

Ναι καλά διαβάσατε, ο χυμός από τα φύλλα της φραγκοσυκιάς αποτελεί  ισχυρό βελτιωτικό, συγκολλητικό και στεγανωτικό  για ασβεστοχρώματα και κονιάματα από πηλό ενώ η σκόνη από αποξηραμένα φύλλα  βελτιώνει κατά 72% την αντοχή των σοβάδων που περιέχουν τσιμέντο.

Επίσης η φραγκοσυκιά χρησιμοποιείται για την κατασκευή αδιάβροχου χρώματος για τα σπίτια. Η τεχνική αυτή μας έρχεται από περιοχές του Μεξικού όπου,κυρίως κατά το παρελθόν, έβαφαν εκκλησίες και μοναστήρια με αυτό το χρώμα. Με την προσθηκη μάλιστα του ασπραδιού από το αυγό έδιναν μια πιο έντονη και μεταξένια υφή στο χρώμα τους.

Ακόμα το χρώμα αυτό είναι κατάλληλο για κοτέτσια, χοιροστάσια, στάβλους, καθώς έχει δράση κατά των μικροβίων και σφραγίζει τις επιφάνειες εμποδίζοντας το σχηματισμό βακτηρίων και την ωοτοκία των εντόμων.


Στους περισσότερους πάντως αρέσει να τρώνε τα φραγκόσυκα είτε ως φρούτο, είτε ως χυμό, ενώ υπάρχουν συνταγές για να μαγειρέψουμε τα φύλλα της φραγκοσυκιάς. 

Το επιστημονικό όνομα της φραγκοσυκιάς είναι  Opuntia ficus-indica και προέρχεται από την  Αρχαία Ελληνική πόλη Οπούντια , τη σημερινή Αταλάντη, δηλαδή.

Πρόκειται για ένα είδος γεμάτο βιταμίνες που αν γνωρίζαμε σε όλο το εύρος τους θα αποτελούσε τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τώρα το φθινόπωρο που υπάρχει παραγωγή του, βασικό είδος προς κατανάλωση.

Όσοι ενοχλούνται από τα κουκούτσια του φραγκόσυκου μπορούν να το κάνουν χυμό και τα κουκούτσια να τα αξιοποιήσουν διαφορετικά καθώς όταν στεγνώσουν και αλεστούν γίνονται ένα εξαιρετικό αλεύρι, χωρίς γλουτένη,  που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμί, για μαγείρεμα, στη ζαχαροπλαστική και όπου αλλού χρησιμοποιούμε το συνηθισμένο αλεύρι. 

Εναλλακτικά μπορούμε να παρασκευάσουμε με τα κουκούτσια λάδι το οποίο διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες. Αν το αναζητήσουμε στην αγορά θα διαπιστώσουμε πως είναι πανάκριβο μια και παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες και χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό για να εξαχθεί σε βιομηχανική κλίμακα.

Τα φραγκόσυκα μπορούν να γίνουν πρώτη ύλη για μαρμελάδες, ζελέ, γλυκό κουταλιού, να φτιάξουμε λικέρ, ρακή ακόμα και κρασί από αυτά.


Κι επειδή είπαμε αυτό το φυτό είναι μαγικό, και δεν πετάμε τίποτα από ότι παράγει, να σημειώσουμε πως τα αποξηραμένα άνθη του  γίνονται τσάϊ και πούδρα, η οποία μάλιστα είναι  πολύ πλούσια  κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.  

Τα φύλλα της φραγκοσυκιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λαχανικό, ως ζωοτροφή, σε φάρμακα ενώ φτιάχνονται και από αυτά χυμοί, όπως επίσης λιπάσματα, βιοαέριο μέχρι και έπιπλα.


Για την ιστορία να πούμε πως στις  ευεργετικές ιδιότητες του φραγκόσυκου και της φραγκοσυκιάς συγκαταλέγονται τα εξής :

Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Χρησιμοποιείται σαν κατάπλασμα για τη θεραπεία των αποστημάτων, τη διόγκωση του σπληνός, την ελονοσία, τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων.

Έχει χρήση στη  θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.

Έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες και δρα κατά της υπερτροφίας του προστάτη, κατά της χοληστερόλης, της  φλεβίτιδας, διαφόρων πνευμονικών παθήσεων

Παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ λέγεται πως βοηθά σε μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του , προστάτη, του στομάχου, των πνευμόνων και  παγκρέατος, λόγω των φλαβονοειδών  του.

Τα άνθη και τα φύλλα του  χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσης.

Σελίδες