Γιαπωνέζος, λάτρης της Κρήτης, πήρε σπόρο από σταμναγκάθι και έκανε φέτος την πρώτη του σαλάτα στο Τόκυο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017

Γιαπωνέζος, λάτρης της Κρήτης, πήρε σπόρο από σταμναγκάθι και έκανε φέτος την πρώτη του σαλάτα στο Τόκυο
Το σταμναγκάθι παρότι μεσογειακό χόρτο σχεδόν έχει «πολιτογραφηθεί» κρητικό. Το θεωρούμε ως ένα από τα πιο νόστιμα χόρτα και το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες τους χειμερινούς μήνες, ωμό ή ψημένο, καμαρώνοντας γι αυτό και τις ευεργετικές ιδιότητες του.

 Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το σταμναγκάθι ευδοκιμεί και στην Ιαπωνία όπου πλέον καμαρώνει την πρώτη του μικρή παραγωγή ο συνταξιούχος εκδότης συλλεκτικού περιοδικού και από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της Κρήτης και του πολιτισμού της, Mutsumi Akahori.

Ο κ Akahori ζει στο Τόκιο αλλά έχει επισκεφθεί το νησί μας αρκετές φορές και σε αυτά τα ταξίδια του είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και το σταμναγκάθι, το οποίο τον ενθουσίασε χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως το πιο νόστιμο χορταρικό του κόσμου. 

Με τη βοήθεια του καλού του φίλου, δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ψιλάκη αλλά και άλλων γνωστών του, Κρητικών,  πέρυσι κατάφερε να βρει σπόρους από άγριο σταμναγκάθι, κι όχι από αυτό που καλλιεργείται συστηματικά και του οποίου οι σπόροι αγοράζονται σε σακκουλάκια.Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν στον κήπο του Mutsumi Akahori φύτρωσαν τα πρώτα σταμναγκάθια από τους κρητικούς σπόρους κι εκείνος γεμάτος χαρά και υπερηφάνια «πόσταρε» τις φωτογραφίες τους στην προσωπική σελίδα στο Facebook του φίλου του Νίκου Ψιλάκη, ευχαριστώντας τον γι αυτό το μικρό θαύμα που συντελέστηκε στον κήπο του ώστε να μπορεί να απολαμβάνει στο εξής τα πεντανόστιμα σταμναγκάθια και στην μακρινή Ιαπωνία.

Για την ιστορία να πούμε πως το σταμναγκάθι  είναι ένα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες χόρτο γι αυτό το βρίσκουμε τόσο σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο όσο και σε πεδινές αλλά και παραθαλάσσιες. 

Είναι χόρτο  πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και Ω-3 λιπαρά οξέα ενώ περιέχει βιταμίνες C και Ε καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει το  σταμναγκάθι (Cichorium spinosum)  ως «έμπικρο σέρι».

Λέγεται πως την κοινή ονομασία του, ως σταμναγκάθι, την έχει πάρει επειδή παλιότερα οι Κρητικοί σκέπαζαν το στόμιο της στάμνας τους με αυτό το χόρτο και να μην μπαίνουν μέσα στο νερό ζωύφια .


Ως φυτό το συναντούμε επίσης στην Ισπανία, στις Βαλεαρίδες Νήσους, στην Ιταλία, στη Σικελία και στην Κύπρο.

Post Bottom Ad

Η διαφημιση σας εδω

Σελίδες