Πεζοπορώντας στο επιβλητικό φαράγγι της Αράδαινας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Πεζοπορώντας στο επιβλητικό φαράγγι της Αράδαινας

    


 
Είναι επιβλητικό, βαθύ, σκιερό σε αρκετά σημεία του και απόλυτα προσαρμοσμένο στη γεωμορφολογία των Σφακίων. 

Η Αράδαινα είναι ένα από τα 17 φαράγγια της ευρύτερης περιοχής, που αξίζει τον κόπο να το διασχίσει κανείς όχι μόνο για να καταλήξει στην υπέροχη παραλία "Μάρμαρα" αλλά και για να θαυμάσει από κοντά στην άγρια ομορφιά ενός αδάμαστου τόπου.


Το φαράγγι της Αράδαινας έχει ύψος 138 μέτρα, γι αυτό και η γέφυρα του, που είναι κατασκευασμένη σε τέτοιο σημείο που την καθιστά ως την ψηλότερη στην Ελλάδα, αποτελεί κορυφαίο σημείο για bungee jumping για τους λάτρεις του είδους. 


Την κατασκευή της χρηματοδότησε η οικογένεια  Βαρδινογιάννη, που κατάγεται από το γειτονικό οικισμό του Αη Γιάννη, έτσι ώστε να συνδέσει τις δύο πλευρές του φαραγγιού και να μειώσει τις αποστάσεις. 

Κατά το παρελθόν υποχρεώνονταν οι κάτοικοι του χωριού να περπατούν μέσα από δύσβατο μονοπάτι του φαραγγιού για να πάνε απέναντι.


Το μήκος του φαραγγιού, που προσφέρεται για περπάτημα, ξεκινώντας από τα σκαλάκια στο τέρμα του ερειπωμένου οικισμού της Αράδαινας, είναι περίπου  5,5 χιλιόμετρα, μια διαδρομή μέτριου βαθμού δυσκολίας, που ωστόσο καλό θα ήταν να γίνεται με άτομα που τη γνωρίζουν.

 Κι αυτό γιατί σε σημεία της, όπου πρέπει να προσπεραστούν βράχια, ελλοχεύει ο κίνδυνος πτώσης λόγω της ολισθηρότητας τους ενώ από ένα σημείο της κι έπειτα πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα δύο διαφορετικές σκάλες (η μια μεταλλική και κάπως επικίνδυνη λόγω έλλειψης συντήρησης  και η άλλη πετρόχτιστη) οι οποίες οδηγούν προς το τέρμα και την παραλία.


Σε όλη τη διαδρομή τα πνευμόνια γεμίζουν με τα αρώματα της λυγαριάς, του πεύκου και του θυμαριού, που κυριαρχούν στις απότομες πλαγιές του, τα οποία όμως επιλέγουν επίσης οι μέλισσες με αποτέλεσμα η παρουσία τους τους θερινούς μήνες να είναι αρκετά έντονη.


Ο πυθμένας του φαραγγιού το καλοκαίρι είναι στεγνός από νερό ωστόσο τα χαλίκια, που τον κατακλύζουν, μαρτυρούν πως στη διάρκεια του χειμώνα μετατρέπεται σε ορμητικό ποτάμι γι αυτό και η επίσκεψη του τους βροχερούς μήνες χρειάζεται προσοχή.

Από ένα σημείο κι έπειτα τα χαλίκια δίνουν τη θέση τους στα ανηφορικά σκαλιά που έχουν δημιουργηθεί δυτικά του φαραγγιού, παρακάμπτοντας μια δύσκολη διαδρομή μεγάλου βάθους και βαθμού δυσκολίας  όπου συναντά κανείς και τη μεταλλική σκάλα, που προαναφέρθηκε.


Τα σκαλιά είναι αρκετά και χρειάζεται προσοχή στα ξύλινα πλαϊνά στηρίγματα τους που δεν έχουν συντηρηθεί και μπορούν εύκολα να υποχωρήσουν. 

Στην κατάληξη τους οδηγούν και πάλι σε χαλίκι μέχρι που η διαδρομή διακόπτεται από βράχια στα οποία δεν είναι δύσκολο να σκαρφαλώσει κανείς προσέχοντας ωστόσο μια και σε σημεία τους είναι πολύ ολισθηρά. 


Ανά διαστήματα, σε όλη τη διαδρομή, το βραχώδες επιβλητικό, σχεδόν κάθετο ανάγλυφο του φαραγγιού διακόπτουν οάσεις με συστάδες δέντρων και πικροδάφνης καθιστώντας ένα μεγάλο μέρος της σκιερό και ευχάριστο.


Το φαράγγι οδηγεί στο  "Διαλισκάρι" όπου η περίφημη παραλία που όλοι γνωρίζουν ως "Μάρμαρα", με ψηλό χαλίκι, και πεντακάθαρα νερά περιμένει τον ταλαιπωρημένο περιπατητή για να του προσφέρει μοναδικές ανάσες δροσιάς. 

Αξίζει να βουτήξετε και να δείτε και τις σπηλιές της, ανατολικά.


Πάνω από την παραλία σε πανοραμικό σημείο η μοναδική και πολυσύχναστη ταβέρνα της περιοχής. 

Από το σημείο αυτό θαλάσσια ταξί πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια για εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στα Σφακιά.


Οι πιο τολμηροί, μετά τη βουτιά τους, μπορούν να ακολουθήσουν το παραλιακό μονοπάτι ανατολικά και να περπατήσουν ως το Λουτρό.

 Στη διαδρομή τους, που διαρκεί από 1,5-2 ώρες, θα συναντήσουν τον μικρό οικισμό Λύκος και στη συνέχεια το Φοίνικα, που αποτελούσε το λιμάνι της Αράδαινας, κατά το παρελθόν. 

Αν τα πόδια σας αντέχουν κι άλλο περπάτημα υπάρχει μονοπάτι και μέχρι τα Σφακιά όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε, στην μοναδική σφακιανή ακτογραμμή, την θελκτική παραλία Γλυκά Νερά.  

Ελένη Βασιλάκη











Σελίδες