Η άλλη όψη του παραδείσου του φαραγγιού του Αποσελέμη...αυτή της εγκατάλειψης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Η άλλη όψη του παραδείσου του φαραγγιού του Αποσελέμη...αυτή της εγκατάλειψης




 
Ξεχασμένο από το Δήμο Χερσονήσου είναι το πανέμορφο φαράγγι του Αποσελέμη, παρότι θα μπορούσε πραγματικά να γίνει πόλος έλξης για όσους αναζητούν εναλλακτικό τουρισμό στην καρδιά ενός τόπου, που μέχρι σήμερα προσφέρει θάλασσα και ήλιο.


Με χρηματοδοτήσεις ευρωπαϊκού προγράμματος κατασκευάστηκαν από το Δήμο υποδομές τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά του φαραγγιού ώστε να μπορούν να καθίσουν οι επισκέπτες, να ξεκουραστούν ακόμα και να κάνουν το πικ-νικ τους.



 Ωστόσο είναι φανερό πως... μια που κατασκευάστηκαν αυτές οι δομές και μία που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. 

Οι δύο τουαλέτες στη νότια είσοδο με τις σπασμένες πόρτες, τα σκουπίδια και χωρίς νερό είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της εγκατάλειψης, και όχι μόνο. 

Στη βόρεια είσοδο κατασκευάστηκε, εκτός από τα πέτρινα καθίσματα και πάγκους, και μια πέτρινη βρύση. Ωστόσο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρότι τοποθετήθηκαν σωληνώσεις ουδέποτε συνδέθηκε με νερό κι έτσι υπάρχει στο σημείο μόνο για το θεαθήναι.



Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά. Σε όλο το μήκος του φαραγγιού, περίπου 4 χιλιόμετρα, η θέα των σκουπιδιών σε αποκαρδιώνει. 

Στην κοίτη, όπου κάποτε έρεε ο ποταμός Αποσελέμης, μπορείς να βρεις ότι βάζει ο νους σου: εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια (είδαμε από νερού και χλωρίνης μέχρι σαμπουάν), μεγάλες μεταλλικές πινακίδες, στεγνωτήρα πιάτων, που κοσμούσε τη ρίζα δέντρου, κι άλλα απίστευτα αντικείμενα που μαρτυρούν πως το φαράγγι έχει να καθαριστεί χρόνια.



Στην πρόσφατη εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου, μέλη του που γνώριζαν το πρόβλημα με τα σκουπίδια έφεραν μεγάλες σακούλες σκουπιδιών μήπως καταφέρουν να μαζέψουν έστω τα πλαστικά μπουκάλια του νερού. Μάταια όμως...μετά τα πρώτα χιλιόμετρα οι σακούλες γέμισαν χωρίς να καταφέρουν να καθαρίσουν το σύνολο του φαραγγιού.



Σε κακή κατάσταση είναι και κάποιες από τις ξύλινες πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί για να γνωρίζουν οι επισκέπτες τα είδη των δέντρων, που ενδημούν στο φαράγγι.

Ταυτόχρονα η σήμανση είναι ανεπαρκής για όσους θέλουν να βρουν και να περπατήσουν το όμορφο μονοπάτι, που ξεκινά λίγο πριν φθάσουμε στο νότιο άκρο του φαραγγιού, και το οποίο διατρέχει το δάσος.

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως ευθύνες γι αυτή την εικόνα πρέπει να επιρρίψουμε και σε ορισμένους, δήθεν φυσιολάτρες, που περπατούν στο φαράγγι και αφήνουν πίσω τους τα σκουπίδια τους ενώ συμβάλλουν και στην καταστροφή των υποδομών του, πχ των τουαλετών.



Σελίδες