Το τερμάτισαν... σε εφευρετικότητα για να καβαντζάρουν θέση στάθμευσης στη Ν. Αλικαρνασσό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Το τερμάτισαν... σε εφευρετικότητα για να καβαντζάρουν θέση στάθμευσης στη Ν. Αλικαρνασσό




Έχουμε δει κατά καιρούς ένα σωρό πατέντες από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ώστε να "καβαντζάρουν" θέση στάθμευσης έξω από το σπίτι ή το μαγαζί τους. Η πιο συνηθισμένη είναι η τοποθέτηση γλάστρας ή καρέκλας ενώ δε λείπουν οι παραγεμισμένες σακούλες με διάφορα υλικά, τα μαδέρια, τα μικροέπιπλα κ.α.

Ωστόσο αυτό που συνάντησα χθες έξω από σπίτι στην Αλικαρνασσό ξεπέρασε τη φαντασία μου. Αρχικά, κι επειδή δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, με παραξένεψε που είδα τον οδηγό ενός πολυτελούς οχήματος μεγάλου κυβισμού μπροστά μου να έχει κλείσει το στενό δρόμο και να μην προχωρά περιμένοντας κάτι. Περίμενα και περίμενα μέχρι που σκέφτηκα να προχωρήσω λίγο πιο πάνω φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το όχημα για να δω, επιτέλους, τι περιμένουμε…

Αντίκρισα μια ηλικιωμένη γυναίκα να προσπαθεί και να ξαναπροσπαθεί να στήσει όρθια μια παλέτα, η οποία ήταν ενισχυμένη με πρόσθετα ξύλα ώστε να αποκτήσει ύψος, ήταν δεμένη με χοντρή αλυσίδα από το μπαλκόνι του διπλανού σπιτιού η οποία κατέληγε σε λουκέτο και προφανώς αποτελούσε το "φύλακα" του χώρου στάθμευσης, που θεωρούσαν πως τους ανήκει έξω από το σπίτι τους. Για τη στερέωση της παλέτας μάλιστα είχαν βρει ένα  ακόμα ξύλο τα οποία τοποθετούσαν στο πλάι της, διαφορετικά θα μπορούσε ακόμα και με τον αέρα να πέσει.



Δεν πίστευα στα μάτια μου…για να στήνουν όλο αυτό το πράγμα καθημερινά σίγουρα τους παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από το να αναζητούσαν χώρο στάθμευσης σε μια περιοχή, που κακά τα ψέματα, συνήθως δεν αντιμετωπίζει τέτοιους είδους προβλήματα, μια και έχει καλή ρυμοτομία, αρκετούς φαρδιούς δρόμους και αλάνες.

 Ωστόσο στην περίπτωση τους το κακό χούι, όπως λέμε στην Κρήτη, είναι ισχυρότερο από κάθε λογική. Και φυσικά σιγά μην τους επιβάλλουν πρόστιμο οι αρμόδιες αρχές γι αυτή την παρανομία, γιατί να θυμίσω στο άρθρο 48 του νέου Κ.Ο.Κ. για την κατάληψη τμήματoς oδoύ και πεζόδρoμoυ αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"H προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος τoυ οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση oχημάτων ή περιoρίζεται η oρατότητα αυτών πoυ χρησιμoπoιoύν τις oδoύς.

 Kατ' εξαίρεση της διάταξης της πρoηγoύμενης παραγράφoυ, μπoρεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρoς γι' αυτό, η κατάληψη τμήματoς oδoύ με πρoσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημoτικών ή Koινoτικών Aρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Aστυνoμικών Aρχών.


Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ.».

Σελίδες