Το δασώδες φαράγγι των Βεδέρων στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Το δασώδες φαράγγι των Βεδέρων στο Ρέθυμνο





Ένα όμορφο φαράγγι με πολύ πυκνή βλάστηση, που λίγοι έχουν περπατήσει τα τελευταία χρόνια, επισκέφθηκαν πρόσφατα τα μέλη της ομάδας «Δρόμοι Ζωής».

Πρόκειται για το φαράγγι των Βεδέρων, που ξεκινά από την περιοχή Φραντζεσκιανά μετόχια και καταλήγει στο Γεράνι Ρεθύμνου. Είναι ένα εύκολο και όμορφο φαράγγι που δυστυχώς είχε αφεθεί στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να καταστεί αδιάβατο λόγω της βλάστησης του. 



Από την δεκαετία του 1990 διέθετε ένα ευδιάκριτο, σημασμένο, μονοπάτι που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο του τότε προγράμματος χάραξης μονοπατιών στην Κρήτη. Τα χρόνια όμως που ακολούθησαν βρήκαν το συγκεκριμένο φαράγγι παραδομένο στη λήθη και ουσιαστικά αδιάβατο.

Αν και το ρέμα, μετά τα πρώτα μέτρα στο δασωμένο τμήμα του, σε οδηγεί προς την εκβολή του και με αυτό τον τρόπο σε βοηθά να μην χάσεις το δρόμο σου στην πραγματικότητα μέχρι πριν από λίγο καιρό ουδείς μπορούσε να το διασχίσει αφού στο διάβα του έβρισκε να του κλείνουν το μονοπάτι βάτα, σκίνοι, πικροδάφνες κι ότι άλλο φυτό μπορεί να φανταστεί κανείς, θεριεμένο από την ανθρώπινη απουσία.

Πρόσφατα ωστόσο οι φορείς της περιοχής προχώρησαν σε μια πρώτη μικρή διάνοιξη του, την οποία βελτίωσαν και επέκτειναν  σε ένα μήκος σχεδόν τριών χιλιομέτρων τα μέλη των Δρόμων Ζωής έτσι ώστε πλέον να μπορεί, σχεδόν κατά το ήμισυ του, να είναι προσβάσιμο.Συνολικά το μήκος του, ως το Γεράνι, υπολογίζεται σε επτά χιλιόμετρα.



Η διαδρομή πάντως μέχρι αυτό το σημείο είναι εξαιρετική, γεμάτη χρώματα και αρώματα. Ξεκινά από μια σηματοδοτημένη περιοχή, με πινακίδα, και κατηφορίζει από ένα παλιό πετρόκτιστο μονοπάτι, με σκαλοπάτια, προς το χωματόδρομο. Από εκεί, σε μικρή απόσταση, ξεκινά η πορεία μέσα στο πράσινο. 

Σκίνοι, λυγαριές, πλατάνια, πικροδάφνες ανακατεμένα με  θυμάρι και άλλους θάμνους γεμίζουν το μάτι και τα πνευμόνια με καθαρό αέρα και αρώματα της φύσης δημιουργώντας ένα σκηνικό απολαυστικού περιπάτου.


Δυστυχώς και από αυτό το φαράγγι δε λείπει η ανθρώπινη "παρουσία", κι ας είχε πολλά χρόνια να περαπατηθεί από άνθρωπο. Παντού βλέπεις σκουπίδια κάθε είδους (είδαμε από κουφάρι μοτοσυκλέτας και φούρνο μικροκυμάτων μέχρι ρόδες βαρέων οχημάτων και παιδικά παιγνίδια) τα οποία έχει παρασύρει και κατεβάσει το ρέμα σε ένα μεγάλο βάθος μέσα στο φαράγγι.


Σελίδες