Περιπέτεια με ρώσικο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Περιπέτεια με ρώσικο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου



Σκούρα τα είδαν χθες το απόγευμα οι αρμόδιοι του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο λόγω Ρώσου πιλότου που δήλωσε, φθάνοντας στην περιοχή μας, πως του τελειώνουν τα καύσιμα και ζητώντας να προσγειωθεί κατά προτεραιότητα. Όταν όμως του δόθηκε η προτεραιότητα εκείνος φάνηκε να έχασε το διάδρομο προσγείωσης "βγάζοντας την ψυχή" στον Πύργο Ελέγχου μέχρι να ακουμπήσει το αεροσκάφος με ασφάλεια στο έδαφος.

Ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν πως το αεροσκάφος, προερχόμενο από Ρωσία γεμάτο επιβάτες ζήτησε, γύρω στις 8 το απόγευμα, επειδή ο πιλότος του διαπίστωσε ανεπάρκεια καυσίμων, να προσγειωθεί κατά προτεραιότητα. 

Άμεσα ο Πύργος Ελέγχου ζήτησε από άλλα αεροσκάφη, που ήταν προγραμματισμένο εκείνη την ώρα να προσγειωθούν, να κάνουν κύκλους γύρω από τη Νήσο Ντία μέχρι να προσγειωθεί το ρώσικο αεροπλάνο.

 Όταν όμως δόθηκε σήμα στο Ρώσο πιλότο πως μπορεί να προσγειωθεί εκείνος, για άγνωστο λόγο, "έχασε" το διάδρομο με αποτέλεσμα να κάνει ελιγμούς στον αέρα και ανεπιτυχείς προσπάθειες οι οποίες μάλιστα ήταν ορατές από ανθρώπους που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο έδαφος.

Τελικά κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος που οι πληροφορίες θέλουν πράγματι  να του είχαν απομείνει ελάχιστα καύσιμα, πράγμα που σημαίνει πως αν δεν λάμβανε προτεραιότητα και κάτι πήγαινε στραβά με την προσγείωση του η κατάσταση θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη.

Οι ιθύνοντες του ηρακλειώτικου αερολιμένα πάντως προσπάθησαν να κρατήσουν το περιστατικό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας λέγοντας πως δεν ενεργοποιήθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης οπότε δεν υπάρχει λόγος αναφοράς του γεγονότος.

Ο αερολιμενάρχης, Γιώργος Πλιάκας, στον οποίο απευθυνθήκαμε, μας δήλωσε πως χθες έπνεαν ανατολικοί άνεμοι στο Ηράκλειο με αποτέλεσμα να ζητήσουν από τα αεροσκάφη να προσγειώνονται από την πλευρά της Αλικαρνασσού πράγμα που αναγκαστικά οδηγούσε σε holding κάποιες πτήσεις πάνω από τη Ντία. Εφόσον το συγκεκριμένο αεροσκάφος, πρόσθεσε, ερχόταν από μακριά δεν είναι περίεργο το να ζητήσει να προσγειωθεί νωρίτερα λόγω ανεπάρκειας καυσίμων. Ωστόσο ο κ Πλιάκας δήλωσε άγνοια για αδυναμία του πιλότου να βρει τον διάδρομο για να προσγειωθεί παραπέμποντας μας στην εναέρια κυκλοφορία για το υπόλοιπο σκέλος του συμβάντος.


Σελίδες