Πάμε για βουτιά στον Πόρο ή μήπως μπροστά απο το Μέγαρο και στο Δερματά; - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Πάμε για βουτιά στον Πόρο ή μήπως μπροστά απο το Μέγαρο και στο Δερματά;

Δημοφιλής παραλία για άντρες και γυναίκες αυτή μπροστά απο το Μέγαρο Φυτάκη

 Πάμε μπάνιο στο Κούλε ή μήπως στον Πόρο; Αρκετές δεκαετίες πριν μπορούσε ο Ηρακλειώτης να κολυμπήσει στην κυριολεξία μέσα στην πόλη του. Όπου υπήρχε θάλασσα με φυσικό κολπάκι  το καλοκαίρι γέμιζε από κόσμο.

Αγία Πελαγία
 Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες η θάλασσα έφθανε μέχρι το Μέγαρο Φυτάκη, ενώ η περιοχή μπροστά από το βόρειο λιμενοβραχίονα ήταν από τις πιο δημιφιλείς παραλίες για τους Ηρακλειώτες.

Κούλες

 Η παραλία κάτω από το Μέγαρο Φυτάκη ήταν πολυσύχναστη γιατί ήταν η πιο κοντινή στην πόλη και μπορούσε κανείς τελειώνοντας την δουλειά του να περάσει και να κάνει τη βουτιά του συναντώντας παράλληλα την παρέα του. Ήταν εξάλλου από τις πρώτες παραλίες όπου μπορούσαν, τη δεκαετία του 1930, να κάνουν το μπάνιο τους μαζί γυναίκες και άνδρες .

 Μεταπολεμικά κατέκτησε τους Ηρακλειώτες και των δύο φύλων η παραλία του Πόρου η οποία έφθανε μέχρι τον Κατσαμπά. Στέκι για μπάνιο ήταν και η Τρυπητή στην περιοχή του σημερινού λιμανιού του Ηρακλείου . 

Βουτιές όμως έκαναν οι Ηρακλειώτες και δυτικά στον Καράβολα ακόμα πιο πέρα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Παγκρήτιο αλλά και δίπλα στην παλιά Ηλεκτρική.

Μετά τη δεκαετία του 1960 οι Ηρακλειώτες στράφηκαν σε πιο μακρινές παραλίες όπως αυτή της Αμνισού και του Καρτερού και της Αγίας Πελαγίας, μια και πλέον υπήρχαν συγκοινωνίες για να πάνε ως εκεί 

Τρυπητή


Πόρος

Αγία Πελαγία δεκαετία 1970

Σελίδες