Έκαναν φράχτη τις γερμανικές βόμβες στο Ηράκλειο το 1946 - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Έκαναν φράχτη τις γερμανικές βόμβες στο Ηράκλειο το 1946Η αλήθεια είναι πως στη διάρκεια των αγώνων που δόθηκαν στην Κρήτη για να μην πατήσουν αλλά και για να απομακρυνθούν οι Ναζί από τον τόπο μας πληρώσαμε βαρύ τίμημα.

Πέρα από τις εκτελέσεις συμπατριωτών μας οι βομβαρδισμοί που έγιναν ισοπέδωσαν ολόκληρες περιοχές στέλνοντας στο θάνατο άμαχο πληθυσμό και καταστρέφοντας μνημεία και περιουσίες.

Κι επειδή οι βόμβες που ρίχτηκαν ήταν τόσες πολλές και η ευρηματικότητα στον τόπο μας, ως γνωστόν, περισσεύει, ότι περίσσεψε από αυτές κάποιοι είπαν να μην το αφήσουν να πάει ανεκμετάλλευτο.

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, που τραβήχτηκε το 1947 στο Hράκλειο, βλέπουμε ολόκληρα κομμάτια βομβών να έχουν χρησιμοποιηθεί για να γίνουν περίφραξη σε οργωμένο χωράφι.

Ο άνθρωπος που τις μάζεψε τις έβαλε κατά μήκος του χωραφιού του, δίπλα στο δρόμο, στήνοντας πέτρες δεξιά και αριστερά τους για να χαράξει έτσι ένα σύνορο κι ένα πρόχειρο φτάχτη.


Πόσο φυσικό για εκείνη την εποχή πόσο αφύσικο για εμάς σήμερα να βλέπουμε κάτι τέτοιο;

Σελίδες