Οι κρητικές ταραντούλες, μπορεί να μην τις βλέπουμε αλλά ζούν ανάμεσα μας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Οι κρητικές ταραντούλες, μπορεί να μην τις βλέπουμε αλλά ζούν ανάμεσα μας


Έργο που απεικονίζει δύο κρητικές ταραντούλες το 1688

Γνωρίζετε πως στην Κρήτη όχι μόνο διαθέτουμε ταραντούλες αλλά το είδος αυτό είχε απασχολήσει τους ειδικούς από το 1688, οπότε και έχουμε σχετικό σκίτσο με τίτλο "the spinneweb tarantula" ;

Κι όμως στο νησί μας ενδημεί το συγκεκριμένο είδος ενώ στα Σφακιά έχει εντοπιστεί ένα σπάνιο μέλος της οικογένειας αυτής, που παρόμοια του βρίσκουμε μόνο  στην Κύπρο, την Τουρκία, τη  Μέση Ανατολή και νότια ως το Σουδάν.

Γενικότερα η χώρα μας, λόγω των κλιματικών συνθηκών της, θεωρείται παράδεισος για τις αράχνες αφού υπολογίζεται ότι κοντά στα 1.500 είδη (856 είναι επίσημα καταγεγραμμένα) πλέκουν εδώ τον ιστό τους.

Ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών, που προσεγγίζει το  30%, είναι σπηλαιόβιες, έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερα, γι αυτό ακριβώς το λόγο, την αίσθηση της αφής. Σημαντικός είναι και ο αριθμός από τις  «μαύρες χήρες» οι οποίες μαζί με τη «λοξοσκέλες» (loxosceles) είναι τα δύο πιο επικίνδυνα είδη αράχνης για τον άνθρωπο.

 Όπως είχε επισημανθεί σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αραχνολογίας, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, από τη μοναδική ίσως Ελληνίδα αραχνολόγο, Μαρία Χατζάκη, λέκτορα του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η  Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου είναι χώροι έντονου ενδημισμού για τα αραχνοειδή.



Ωστόσο οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί ακόμα και για τα επικίνδυνα είδη αράχνης, που διαθέτουμε, καθώς όπως λένε αν δεν προκαλέσουμε μια αράχνη αυτή δεν επιτίθεται. Προφανώς γι αυτό το λόγο και δεν υπάρχουν τα τελευταία χρόνια γνωστά κρούσματα δαγκώματος από αράχνες στον τόπο μας.
    
Βέβαια να πούμε πως η μαύρη χήρα ζει στην ύπαιθρο, σε χωράφια και κάτω από πέτρες και βράχους , πράγμα που σημαίνει πως μπορεί ακόμα και κατά λάθος να την ακουμπήσει κανείς. 

Πρέπει να γνωρίζουμε πως το δηλητήριό της είναι πολύ τοξικό, σχεδόν 15 φορές πιο τοξικό από αυτό του κροταλία ενώ τα συμπτώματα από το τσίμπημα της μοιάζουν πολύ με αυτά της σκωληκοειδίτιδας, κι αυτό μπερδεύει τους γιατρούς.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 15 διαφορετικά είδη «μαύρης χήρας», ενώ στη νότια Ευρώπη -και στην Ελλάδα- εντοπίζονται μόνο 3 από αυτά.

Ακόμα στο νησί μας υπάρχει υπολογίσιμος πληθυσμός από το  δεύτερο επικίνδυνο είδος που απαντάται στην Ελλάδα τις  «λοξοσκέλες». Μάλιστα αυτό το είδος ευθύνεται για επιθέσεις στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου. Προκαλεί μάλιστα δερματονεκρωτικά προβλήματα,όχι όμως και θάνατο.

Η λοξοσκέλα αγαπά τα ξηρά και πολύ ζεστά κλίματα, γι αυτό και μεγάλοι πληθυσμοί της υπάρχουν στη νότια Ελλάδα, με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά το παρελθόν, να έχει καταγράψει τουλάχιστον 30 περιστατικά με επιθέσεις από λοξοσκέλες

Η ταραντούλα των Σφακίων


Όσο για την ταραντούλα των Σφακίων να πούμε πως οι ειδικοί το θεωρούν ένα πολύ σημαντικό είδος καθώς στην  Ευρώπη δεν υπάρχουν αράχνες του  ίδιου γένους, εκτός από την Κύπρο, Τουρκία, Μέση Ανατολή και νότια ως το Σουδάν. Η ύπαρξη και η εξάπλωση της έχει καταγραφεί από τους επιστήμονες που ωστόσο δεν έχουν ακόμα μελετήσει εκτενώς αυτό το είδος ώστε να γνωρίζουμε πολλά πράγματα


(Η φωτογραφία με το σχέδιο, που απεικονίζει δύο ταραντούλες το 1688 στην Κρήτη , προέρχεται από βιβλίο του Κοινωφελούς Ίδρυματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Σελίδες