Τι ευθύνεται για την καλή υγεία των κατοίκων ορεινών χωριών της Κρήτης; - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Τι ευθύνεται για την καλή υγεία των κατοίκων ορεινών χωριών της Κρήτης;


Γιατί οι κάτοικοι ορεινών και σχετικά απομονωμένων ελληνικών χωριών, και ειδικότερα χωριών της Κρήτης ,ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη υγεία; Οι επιστήμονες θεωρούν πως  έχουν βρει έναν βασικό λόγο γιατί συμβαίνει αυτό με τους Έλληνες, σύμφωνα με το BBC.
Βρήκαν, δηλαδή, ένα γονιδίωμα, κοινό ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν σε αυτά τα χωριά, που προστατεύει την καρδιά από «κακά» λιπαρά και την χοληστερίνη.
 Παρά το γεγονός ότι τρέφονται συχνά με ζωικό λίπος, οι κάτοικοι στο Μυλοπόταμο  δεν πάσχουν από καρδιοαγγειακές νόσους. Και αγαπούν το τυρί, επισημαίνει το ρεπορτάζ.
Στα ορεινά χωριά, όπως τα Ζωνιανά και τα Ανώγεια, οι κάτοικοι δεν μετακινούνται εύκολα από τα σπίτια τους και οι κάτοικοί τους φημίζονται για τη μακροζωία τους. Προβλήματα στην καρδιά, εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι σπάνια, παρά το γεγονός ότι τρώνε συχνά αρνί (κρέας με πολύ λίπος) και κρητικό τυρί.
Κανονικά, αυτού του είδους η διατροφή θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία, αναφέρει το ρεπορτάζ. Και αυτό γιατί η διατροφή με κορεσμένα λιπαρά, ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών.
Επίσης, οι κάτοικοι των χωριών αυτών εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 με τον ίδιο ρυθμό με τον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις συνηθισμένες συνέπειές του, όπως διαβητική νεφροπάθεια.Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger θέλησαν να μάθουν τι διαφορετικό έχουν τα γονίδια τους, που τους προστατεύει από καρδιοαγγειακές νόσους.
Στην έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, ανακάλυψαν ένα νέο παράγοντα γενετικής φύσης που έχει την ιδιότητα να προστατεύει την καρδιά. Συνδέεται δηλαδή με τα χαμηλά επίπεδα «κακών» λιπαρών και χοληστερίνης. 
Αυτός ο παράγοντας είναι ουσιαστικά μοναδικός στον πληθυσμό αυτών των δύο χωριών. Από τους χιλιάδες των Ευρωπαίων που έχει αναλυθεί το DNA τους, εντοπίστηκε το αντίστοιχο γονιδίωμα μόνο σε έναν άνδρα στην Τοσκάνη.
Να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετείχαν αρχικά 250 κάτοικοι της περιοχής. Αναλύθηκε το DNA τους και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα σε ακόμη 3.000 άτομα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ανακάλυψη τους βοηθά στην έρευνα για το πώς λειτουργούν τα γονίδια μας στην προστασία μας από ασθένειες ή πότε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Αυτό ανοίγει την πόρτα για την εξεύρεση μελλοντικών φαρμάκων, προσφέροντάς μας την προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά να μελετηθούν. Μπορεί αυτό το γονιδίωμα να εντοπίστηκε μόνο στους κατοίκους αυτών των χωριών, δεν γνωρίζουν όμως πώς προέκυψε. Μπορεί να είναι ο τρόπος ζωής, μπορεί να είναι το περιβάλλον, ή μπορεί να έχει περάσει από γενιά σε γενιά.

Σελίδες