Σπέρνει και θερίζει μια καλύτερη ζωή, κόντρα στην κρίση..Ένα παράδειγμα προς μίμηση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Σπέρνει και θερίζει μια καλύτερη ζωή, κόντρα στην κρίση..Ένα παράδειγμα προς μίμηση


Το μεγάλο στοίχημα της οικονομικής κρίσης,αλλά και γενικότερα της κρίσης στα διατροφικά μας πρότυπα, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας είναι αναμφιβόλως το να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους επιβίωσης και ειδικά εδώ στην Κρήτη το να επιστρέψουμε στις ρίζες μας.

Ευτυχώς καθημερινά διαπιστώνω πως αρκετοί υιοθετούν αυτή τη διαφορετική φιλοσοφία ζωής κι αντί να γκρινιάζουν για τα μνημόνια καταφέρνουν να μας δείξουν πως όσα πλεονάσματα κι αν έχουν στις χώρες τους οι Τροϊκανοί τη δική μας ζωή δεν μπορούν να τη φτάσουν, κι έχουν κάθε λόγο να μας ζηλεύουν.

Έναν τέτοιο άνθρωπο ανακάλυψα στο facebook όταν γκρίνιαξα για τον βροχερό και συννεφιασμένο καιρό κι αυτός μου απάντησε πως είναι καλή η βροχή για να βγάλουμε σιτάρι και κριθάρι για να ζυμώσουμε. 

Ξέροντας πως τέτοιου είδους καλλιέργειες πλέον σπανίζουν στην Κρήτη τον ρώτησα περισσότερα και τότε έμαθα γιατί άνθρωποι σαν το Γιώργο Βολικό πρέπει να γίνονται παράδειγμα για όλους εμάς.

Ο Γιώργος λοιπόν κατάγεται και ζει στις Μοίρες και παρότι σπούδασε φυσικός ποτέ δεν ασχολήθηκε με την εκπαίδευση. 

Αρχικά στράφηκε προς τις εξαγωγές και στη συνέχεια στις κατασκευές. Όταν ο τομέας των κατασκευών άρχισε να παίρνει την κατηφόρα εκείνος είδε, σε ότι είχε μάθει από τον πατέρα του την καλύτερη εναλλακτική λύση για να ζει καλά. 

Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το να καλλιεργεί τη γη του, να εκτρέφει τα ζώα του και να προσπαθεί να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια σε όλα τα είδη που είναι αναγκαία για το σπίτι του.

Φρόντισε λοιπόν πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση να αυξήσει την περιουσία του και σήμερα να επιδίδεται σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες , με επίκεντρο πάντα τη γη, που του εξασφαλίζουν μια ζωή που πολλοί θα ζήλευαν.

Το 2007, όπως μας λέει άρχισε να σπέρνει κριθάρι, σιτάρι (10 στρέμματα) και κτηνοτροφικό αρακά (2 στρέμματα) ενώ διαθέτει και αρκετές χαρουπιές. 

Στο κτήμα του στις Μοίρες εκτρέφει κοτόπουλα, κουνέλια, πάπιες και χήνες ενώ αγόρασε και δύο κλωσσομηχανές για να ανανεώνει διαρκώς τα κοτόπουλα του.

 Παράλληλα από τα βοσκοτόπια, που του ανήκουν και ενοικιάζει σε κτηνοτρόφους αλλά και από μέρος του άχυρου που βγάζει από τα σπαρτά του και διαθέτει σε βοσκούς, εξασφαλίζει το κρέας από τα αρνιά και τα κατσίκια που θέλει το σπιτικό του σε ετήσια βάση.

Έτσι από κρέας δεν αγοράζει ούτε κιλό. Κι όχι μόνο αυτό αλλά με τα σιτηρά του τρέφει τα ζώα του και ξέρει τι τρώει χωρίς να φοβάται ,όπως όλοι εμείς για την ποιότητα του κρέατος που βάζουμε στο τραπέζι μας.

Ταυτόχρονα στον κήπο  του καλλιεργεί κάθε είδους λαχανικό αλλά και δέντρα που του δίνουν φρούτα, έτσι έχει επάρκεια και σε αυτό τον τομέα.

 Λόγω της ενασχόλησης του με τις κατασκευές τόσο στο σπίτι που διατηρεί ως μόνιμη κατοικία, όσο και σε άλλα που διαθέτει προς ενοικίαση ή για τις διακοπές του έχει φτιάξει ξυλόφουρνους. Το ζυμωτό ψωμί και το παξιμάδι, λοιπόν, δεν λείπει από την καθημερινότητα του.

Μάλιστα για να βγάλει τα έξοδα της σποράς που κάνει κάθε χρόνο, όσο άχυρο δεν προσφέρει σε κτηνοτρόφους και δεν κρατά για τα δικά του ζώα, το πουλά κι έτσι με τα χρήματα καλύπτει τα κόστη από τις μηχανές που του θερίζουν και του κάνουν δεμάτια τα άχυρα.

Όπως μας είπε, κάθε χρόνο σπέρνει από τα μέσα του Οκτώβρη μέχρι και τις αρχές Δεκέμβρη ενώ θερίζει τον Ιούλιο. 

Από τις χαρουπιές του μαζεύει αρκετά τσουβάλια με χαρούπια με τα οποία τρέφει στα κουνέλια του. Τα κουνέλια τρελαίνονται  για τα χαρούπια, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να ακονίζουν τα δόντια τους. Αν δεν ακονίσουν τα δόντια τους με αυτά αλλά και με κλαδιά από δέντρα τότε εκείνα μεγαλώνουν και πρέπει αυτός που τα εκτρέφει να τους τα κόψει γιατί αλλιώς υποφέρουν.

Με όλα αυτά πως μπορεί ένας άνθρωπος να μην είναι ευτυχισμένος;  Όταν έχει τα σιτηρά του για να κάνει τα ψωμί του, να ταΐζει τα ζώα του, να έχει το καθαρό και ποιοτικό κρέας του, τα λαχανικά και τα φρούτα του, να ζει κοντά στη φύση και από τη φύση;

Κι επιπλέον το ζύμωμα και το φούρνισμα του ψωμιού , αλλά και η απόσταξη της τσικουδιάς (στο κτήμα του υπάρχει και ρακοκάζανο)  του δίνουν τη δυνατότητα να συναντά τους φίλους του, να παίζει τη μουσική του, καθότι ο Γιώργος παίζει μπουζούκι και κιθάρα. Αν αυτό δεν είναι καλή ζωή και η απόλυτα σωστή επιλογή τότε τι είναι άραγε; 

Ελένη Βασιλάκη

Σελίδες