Ανανεώνοντας φωτογραφικά τη μνήμη, 76 χρόνια μετά, στους Αποστόλους Πεδιάδος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Ανανεώνοντας φωτογραφικά τη μνήμη, 76 χρόνια μετά, στους Αποστόλους Πεδιάδος



Για τη μαγεία της φωτογραφίας έχουμε γράψει κι άλλες φορές και θα συνεχίσουμε να γράφουμε, γιατί αυτά που μας προφέρει, τις περισσότερες φορές, είναι ανεκτίμητα.

Και πως άλλωστε θα μπορούσε να αποτιμήσει κανείς με όρους υλικούς τον εντοπισμό φωτογραφίας, που είχε τραβηχτεί πριν από 76 χρόνια στους Αποστόλους Πεδιάδος, και η οποία ανανεώνεται σήμερα φωτογραφίζοντας ξανά το, σχεδόν ίδιο και απαράλλαχτο, σημείο;

Ο λόγος για τη φωτογραφία ενός λιτού αγροτόσπιτου στη συνοικία Τσουρλί των Αποστόλων Πεδιάδος, που είχε τραβήξει το 1941 σε ταξίδι του στην Κρήτη ξένος φωτογράφος και την οποία ανανέωσε.. για τις επόμενες γενιές ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Πρατικάκης.

Ο Αλέξανδρος κατάγεται από το συγκεκριμένο χωριό και όταν είδε την παλιά φωτογραφία θέλησε να ψάξει και να εντοπίσει το ακριβές σημείο, όπου είχε τραβηχτεί. Με τη βοήθεια των συγχωριανών του όχι μόνο τα κατάφερε αλλά μας έδωσε κι αυτή την όμορφη φωτογραφική σύγκριση, 76 χρόνια μετά.

Το σπίτι σώζεται σχεδόν ίδιο, με μικρές επεμβάσεις συντήρησης του και με μόνη διαφορά το ρολόι της ΔΕΗ δίπλα στην είσοδο του αλλά και το δέντρο της ελιάς, που μεγάλωσε και κρύβει ένα μικρό τμήματα του κτιρίου, στα δεξιά.

Ωστόσο λείπουν οι άνθρωποι του, που δυστυχώς ακολούθησαν τον κανόνα της προσωρινότητας, από τον οποίο κανείς μας δεν ξεφεύγει. Κι αν τα δημιουργήματα μας τυγχάνει να αντέχουν στο χρόνο αυτό δεν ισχύει με την ύπαρξη μας που καταλήγει κιτρινισμένη φωτογραφία στο συρτάρι.

Ο Γεώργιος Δροσίνης πολύ εύστοχα είχε γράψει: 

Πουλί γεννιέται ο άνθρωπος
και δέντρο θα πεθάνει,
ρίζες απλώνει γύρω του
και τα φτερά του χάνει









Σελίδες