Μήπως η εμφάνιση του καταστροφικού xylella στις ελιές δεν είναι τυχαία και κρύβει πίσω της σκοπιμότητες; - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Μήπως η εμφάνιση του καταστροφικού xylella στις ελιές δεν είναι τυχαία και κρύβει πίσω της σκοπιμότητες;




 Μια διαφορετική οπτική του προβλήματος που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια και αφορά στο περίφημο βακτήριο που ξεραίνει τις ελιές, δίνει σε δημοσιεύματα  του ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Λεκκάκης.

Παρότι επιστημονικά η θέση του δεν αποδεικνύεται, αξίζει να την παρουσιάσουμε καθώς πλέον η παγκοσμιοποιημένη οικονομία μας φέρνει αντιμέτωπους με αλήθειες που συχνά αδυνατούμε να πιστέψουμε και που υπό διαφορετικές συνθήκες θα φάνταζαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ο κ Λεκκάκης λοιπόν μόνο τυχαία που δεν θεωρεί την ξαφνική εμφάνιση του βακτηρίου xylella-fastidiosa, αντίθετα κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια καταστροφής των γνήσιων ελαιοδένδρων της Ελλάδας και την αντικατάστασή τους από υβδριδικά.


Όπως λέει αν καταφέρουν να καταστρέψουν τις ελιές μας θα αποκόψουν τον Έλληνα από ένα κυρίαρχο συστατικό της ιστορίας, της παράδοσης, της πίστης, της καλλιέργειας, της παραγωγής, της διατροφής, της ίδιας του της ζωής.

Στην θέση των πανάρχαιων ελληνικών ελαιοδένδρων, υποστηρίζει πως (μόνο στην Κρήτη υπάρχουν δεκάδες τέτοια) θα φυτευθούν ξερακιανά υβρίδια ελιών, άσχετα με την ελληνική φύση, το ελληνικό χώμα, τον Έλληνα.

Ο ίδιος προτείνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος το ζεόλιθο σε συνδυασμό και με ενεργούς μικρο-οργανισμούς .Για τους ενεργειακούς μικροοργανισμούς παραπέμπει στα βιβλία και τις έρευνες του Ιάπωνα καθηγητή Φυτοκομίας στο Κολλέγιο Γεωργίας Teruo Higa αλλά και στον  Θ. Θωμίδη, του Α.Π.Θ.


Τα τελευταία τρία χρόνια στην Κρήτη γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το πως θα αποτρέψουμε την είσοδο του  xylella fastidiosa στον τόπο μας, χωρίς όμως ακόμα κάτι να έχει γίνει πράξη. Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη που εκπόνησε το Παράρτημα  Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και η οποία αφορά στην θωράκιση του νησιού μας από το καταστροφικό βακτήριο.

Ουσιαστικά εκείνο που προτείνεται να γίνει είναι η άμεση και απρόσκοπτη έναρξη όλων των απαραίτητων ενεργειών, σε θεσμικό και  διοικητικό επίπεδο, για να προστατευθεί το νησί μας και η ελαιοκαλλιέργεια του .

Σε αυτές τις ενέργειες εντάσσονται, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων για τους κινδύνους που κρύβει το εν λόγω παθογόνο, παράλληλα με συνεχείς ελέγχους στις πύλες εισόδου στην Κρήτη, στα δείγματα φυτών στο νησί αλλά και συμμετοχή φορέων σε ερευνητικά προγράμματα σχετιζόμενα με το  βακτήριο.

Να θυμίσουμε πως το Xylella fastidiosa έχει καταστρέψει εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε περιοχές της γειτονικής Ιταλίας, καθώς αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου εμποδίζοντας την κυκλοφορία νερού και θρεπτικών στοιχείων με τελικό αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ξήρανση του.

Εξαιτίας της απουσίας κοινά αποδεκτής και αποτελεσματικής θεραπείας, δυστυχώς εφόσον εμφανιστεί το πρόβλημα η μόνη λύση είναι το ξερίζωμα και το κάψιμο των προσβεβλημένων δέντρων.


Σελίδες