Η "μάχη" στο μεγαλύτερο διαγωνισμό ελαιολάδου στον κόσμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Η "μάχη" στο μεγαλύτερο διαγωνισμό ελαιολάδου στον κόσμο





 Αγώνα μέχρις εσχάτων φαίνεται να δίνουν τα τελευταία χρόνια Ιταλία και Ισπανία για την πρώτη θέση στο μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιολάδου που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Το 2016 η Ιταλία ανέβηκε ξανά στο θρόνο, όπου δέσποζε τα δύο προηγούμενα χρόνια η Ισπανία.

Όσο για την Ελλάδα βρέθηκε στην 5η θέση, από 4η που είχε το 2015. Παρατηρώντας με προσοχή τα στατιστικά στοιχεία των 3 τελευταίων ετών, του μεγάλου αυτού διαγωνισμού, βλέπουμε πως η Πορτογαλία μοιάζει να είναι μια ανερχόμενη δύναμη στον τομέα ενώ πολύ καλά πάει και η Κροατία όπως φυσικά και η Αυστραλία.

Η Ελλάδα ανεβοκατεβαίνει μεταξύ 4ης και 5ης θέσης έχοντας διαρκώς μπροστά της ή πίσω της την Πορτογαλία.



Πιο συγκεκριμένα στο διαγωνισμό της Νέας Υόρκης πέρυσι πήραν μέρος 26 ελαιοπαραγωγές χώρες με 820 δείγματα ελαιολάδου. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία με 109 συνολικά βραβεία στις κατηγορίες best, χρυσό και ασημένιο.

Στη δεύτερη θέση ήταν η Ισπανία με 78 βραβεία και στις 3 κατηγορίες ενώ τρίτες πλασαρίστηκαν οι ΗΠΑ με 50 βραβεία.

Στην 4η θέση ανέβηκε η Πορτογαλία με 20 βραβευμένα ελαιόλαδα ενώ η Ελλάδα που εξασφάλισε τον ίδιο αριθμό βραβείων πήρε την 5η θέση καθώς το ποσοστό επιτυχίας της με βάση τα δείγματα που έστειλε ήταν 11% ενώ της Πορτογαλίας 44%.

Κάτω από την Ελλάδα βλέπουμε την Αυστραλία με 11 βραβεία και ακολουθούν η Κροατία με 9, η Τουρκία με 3 ενώ από 2 εξασφάλισαν η Σλοβενία, Χιλή και Νέα Ζηλανδία.


Για το 2015 η εικόνα ήταν κάπως διαφορετική. Πρώτη είχε αναδειχθεί η Ισπανία με 73 βραβεία αφήνοντας πολύ πίσω στη δεύτερη θέση την Ιταλία με 43 βραβεία.

 Στην 3η θέση είχαν βρεθεί οι ΗΠΑ με 38 βραβευμένα ελαιόλαδο και στην 4η η Ελλάδα  με 35 βραβεύσεις. Πίσω από την Ελλάδα ήταν η Πορτογαλία με 22 βραβεία και ακολουθούσε η Αυστραλία με 9, η Κροατία με 7, η Ουρουγουάη με 6 και η Τουρκία με μόλις 4.


Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, στο 2014,  βλέπουμε την Ισπανία να είναι και πάλι πρώτη, με 68 βραβευμένα ελαιόλαδα, την Ιταλία να ακολουθεί με 66 και τις ΗΠΑ να έρχονται στην 3η θέση με 37. 
Αμέσως μετά την 4η θέση συναντάμε την Πορτογαλία με 20 βραβεία και ακριβώς πίσω της στην 5η θέση την Ελλάδα με 19 βραβεία. Έπονται η Κροατία με 9 και η Αυστραλία με 8.

Συνολικά μέσα στην τριετία αυτή εκείνο που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι πως οι ΗΠΑ στέκονται σταθερά στο βάθρο ως τρίτος νικητής. Η Ελλάδα δίνει αγώνα κάθε χρόνο με την Πορτογαλία για το ποια θα καταλάβει την 4η θέση ενώ σταθερά την πρωτιά διεκδικούν Ιταλία και Ισπανία. Η Αυστραλία, η Κροατία, είναι χώρες που δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες καθώς έχουν καταφέρει κάθε χρόνο να πηγαίνουν και καλύτερα πλασάροντας στην αγορά εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.


Κι επειδή τελικά δε μετράει μόνο η γεύση αλλά και η εικόνα που δίνει ένα μπουκάλι με ελαιόλαδο δείτε στις φωτογραφίες πόσο πολύ έχει ανέβει το επίπεδο της τυποποίησης ελαιολάδου, το οποίο πλέον προσφέρεται σε συσκευασίες αληθινά έργα τέχνης. 

Σελίδες