Βρετανοί στρατιώτες το 1943 με σχέδια της Κρήτης στην πλάτη τους λάνσαραν νέα μόδα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Βρετανοί στρατιώτες το 1943 με σχέδια της Κρήτης στην πλάτη τους λάνσαραν νέα μόδα



Μπορεί ένας πόλεμος να δημιουργήσει μόδα; 

Σαφώς και μπορεί αλλά μην πάει ο νους σας σε παντελόνια και μπλούζες παραλλαγής, που φοριούνται από άνδρες και γυναίκες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με πολέμους και στρατό.

Μιλάμε για μια μόδα, που όπως φαίνεται λάνσαραν στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στρατιώτες των βρετανικών συμμαχικών δυνάμεων που βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή.

Και η μόδα δεν ήταν άλλη από το να σχεδιάζουν πάνω στο σώμα τους τις περιοχές στις όποιες είχαν βρεθεί και πολεμήσει.

Και θα μου πείτε τι σχέση έχεις αυτό με την Κρήτη; Μα πολλοί εξ αυτών είχαν κάνει το πέρασμα τους από το νησί μας και όπως θα δείτε στο ωραίο βίντεο του BRITISH PATHÉ, (1943) ,που δημοσιεύει το e-storieskritis.gr,  ανάμεσα στα σχέδια, που στον ελεύθερο χρόνο τους σχεδίαζαν πάνω στην πλάτη τους οι Βρετανοί στρατιώτες ,ήταν και το νησί μας.

Και φυσικά οι γυναίκες δεν μπορούσαν να μην ακολουθήσουν τη νέα για την εποχή μόδα. Ο λόγος  για τις γυναίκες που υπηρετούσαν σε βοηθητικές του βρετανικού στρατού υπηρεσίες (Auxiliary Territorial Service) οι οποίες επειδή δεν μπορούσαν να ζωγραφίσουν τα μέρη που έχουν επισκεφθεί στην πλάτη τους, μετέφεραν σχέδια και ονόματα περιοχών σε ρούχα, παπούτσια και τσάντες.

Ε.Β




Σελίδες