Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο... - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο...




«Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο» τιτλοφορείται η έκθεση σκηνογραφίας, που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με στόχο να τιμηθεί ο ιδρυτής του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» Γιώργος Ανεμογιάννης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του.



Ως τις 15 Δεκεμβρίου, στην όμορφη αυτή αναδρομική έκθεση, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν κοστούμια του μεγάλου σκηνογράφου και ενδυματολόγου, που έντυσαν πρωταγωνιστές του θεάτρου και της λυρικής και καλύπτουν 60 χρόνια δημιουργικής πορείας του, από το 1939-1999. 


Στα 60 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας ο Γιώργος Ανεμογιάννης συνεργάστηκε με το σύνολο, σχεδόν, των κρατικών και ιδιωτικών θεάτρων και θιάσων και με πρωταγωνιστές, όπως τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τη Σοφία Βέμπο, τις αδελφές Καλουτά, τη Σπεράντζα Βρανά, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Μάνο Κατράκη, την Άννα Συνοδινού, την Έλσα Βεργή, τη Μελίνα Μερκούρη, την Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορν, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Νίκο Κούρκουλο και σκηνοθέτες όπως τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Σολωμό, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Ρενάτο Μόρντο, κ.ά, σε όλα τα είδη: κωμωδία, πρόζα, επιθεώρηση, μπουλβάρ, δράμα, όπερα.




Ο Γιώργος Ανεμογιάννης κληροδότησε το πολύτιμο θεατρικό υλικό, από τις 400 και πλέον παραστάσεις, που ετοίμασε, και αποτελείται από ζωγραφικές μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, σκίτσα, τεχνικά σχέδια, προγράμματα, αφίσες, επιστολές, στο μουσείο Νίκος Καζαντζάκης. Έτσι τώρα για πρώτη φορά, μετά το 1986, οπότε έγινε η πρώτη και μοναδική αναδρομική του έκθεση στην Αθήνα, παρουσιάζονται κάποιες από τις  σημαντικές δημιουργίες του στο Ηράκλειο.


Η έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου οργανώνεται με τη συνεργασία των Δήμων Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πραγματικά αξίζει να την επισκεφθεί κανείς για να νιώσει, έστω για λίγο, αυτή την πινελιά μαγείας που προφέρουν τα εκθέματα της.




























Σελίδες