Ηρακλειώτης βρήκε γιγαντιαίο αρτικίτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ηρακλειώτης βρήκε γιγαντιαίο αρτικίτη




Ήλθε ο χειμώνας έπεσαν και οι πρώτες, όχι βέβαια σε μεγάλη έκταση, βροχές και χαράς ευαγγέλιο για τους λάτρεις των μανιταριών βγήκαν από τη γη οι πρώτοι νόστιμοι μύκητες.

Για έναν Ηρακλειώτη ωστόσο, το Χάρη Κεφάκη, που γνωρίζει από μανιτάρια και τα θεωρεί νοστιμότατο μεζέ, η φύση επιφύλαξε την καλύτερη δυνατή έκπληξη: Ένα γιγαντιαίο αρτικίτη.

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία πρόκειται για έναν αρτικίτη, που το μέγεθος του είναι σχεδόν σαν δύο ανθρώπινα κεφάλια και αρκεί για 5-6 τηγανιές ,που θα δώσουν ένα νοστιμότατο μεζέ για μια ολόκληρη παρέα.

Όπως είπε στο e-storieskritis.blogspot.gr ο κ Κεφάκης, ήδη το μανιτάρι μοιράστηκε σε μέλη της οικογένειας του και φίλους καθώς πρόκειται για ένα από τα νοστιμότερα του είδους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το θεωρούν ως το βασιλιά των μανιταριών στην Κρήτη και ένα είδους superfood λόγω των ιδιαίτερων συστατικών του.

Ο ίδιος δεν φανταζόταν πως τέτοια εποχή και χωρίς να έχουν προηγηθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, θα μπορούσε να βρει ένα μανιτάρι τέτοιου μεγέθους. Ωστόσο υποθέτει πως επειδή η συλλογή του έγινε σε αγροτική έκταση, όπου υπάρχει καλλιέργεια που ποτίζεται το καλοκαίρι, το έδαφος ήταν έτοιμο με την πρώτη βροχούλα να δώσει το μικρό θαύμα του.


Να σημειώσουμε πως ο αρτικίτης είναι ένα από τα μανιτάρια που κατά καιρούς δίνουν στην Κρήτη τεράστια μεγέθη. Κατά το παρελθόν στην περιοχή της Επισκοπής είχε βρεθεί αρτικίτης σχεδόν ενός μέτρου. 

Ο συγκεκριμένος πάντως εντοπίστηκε σε χωριό της πάλαι ποτέ επαρχίας Πεδιάδος, του οποίου δεν αναφέρουμε το όνομα για αυτονόητους λόγους…

Ελένη Βασιλάκη

Σελίδες