Ένας παραδοσιακός Κρητικός γάμος που θα μείνει αξέχαστος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ένας παραδοσιακός Κρητικός γάμος που θα μείνει αξέχαστος



Έναν γάμο διαφορετικό, τρυφερό και όμορφο σαν τους πρωταγωνιστές του, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σήμερα το απόγευμα οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του Αλαγνίου.

Αντί για τις συνηθισμένες εκδηλώσεις εορτασμού της γιορτής της μητέρας, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αλαγνίου επέλεξαν να αναβιώσουν έναν παραδοσιακό Κρητικό γάμο της δεκαετίας του 1950.

Με πολύ μεράκι και δουλειά κατάφεραν να μετατρέψουν την αίθουσα του, εγκαταλελειμμένου πλέον, σχολείου του χωριού σε σπίτι νεονύμφων συγκεντρώνοντας παλιά αντικείμενα και υφαντά  που κρατούσαν στα σεντούκια τους οι γυναίκες της περιοχής. 

Έτσι έστρωσαν κανονικά το κρεβάτι για το νεαρό ζευγάρι, έβαλαν σε κοινή θέα τα προικιά της νύφης και οργάνωσαν έναν γάμο με τα όλα του.


Η μόνη διαφορά ήταν πως το ζευγάρι αλλά και το σύνολο όσων συμμετείχαν στο γάμο ήταν μικρά παιδιά.

 Παρά το νεαρό της ηλικίας τους κατάφεραν να τηρήσουν όλες τις παραδόσεις, από την επίσκεψη του προξενητή στο σπίτι της νύφης , το σημάδι, τη σύνταξη προικοσύμφωνου φθάνοντας μέχρι το ντύσιμο του ζευγαριού, την απαγγελία μαντινάδων, τη γαμήλια τελετή στην εκκλησία και το χάρισμα.

Η συμμετοχή των παιδιών στο δρώμενο το έκανε μοναδικά απολαυστικό, χαρίζοντας σε όσους το παρακολούθησαν στιγμές ξεγνοιασιάς και πολύ γέλιου, καθώς κάποια από τα παιδάκια πριν καλά καλά μάθουν να μιλούν έμαθαν απέξω έμμετρο λόγο και τον απέδωσαν με τρόπο υποδειγματικό. 



Η αναβίωση του Κρητικού γάμου έγινε συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από νεαρούς καλλιτέχνες του χωριού ενώ ακολούθησε χορός και φυσικά τραπέζι για όλους όσοι βρέθηκαν στο «Μυστήριο»  με πεντανόστιμο γαμοπίλαφο ,ρακή και γλυκά. 

Και βέβαια να πούμε πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγνίου δεν είναι η πρώτη φορά που πρωτοτυπεί οργανώνοντας όμορφες εκδηλώσεις που κάνουν τη διαφορά μια και  απαρτίζεται από ανθρώπους με όρεξη και διάθεση προσφοράς.

Ε.Β 

Σελίδες