Θέλουμε δυναμικό αγροτικό τομέα και τρώμε μέλι Βουλγαρίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Θέλουμε δυναμικό αγροτικό τομέα και τρώμε μέλι Βουλγαρίας





Στην Κρήτη με την εκπληκτική χλωρίδα, που τη διακρίνει, κι ένα αγροτικό τομέα που έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της είναι αν μη τι άλλο λυπηρό το να βλέπεις να σου προσφέρουν μέλι από τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες κι όχι ντόπιο.


 Κατά κανόνα στα καφέ όταν ζητήσεις ρόφημα, που συνοδεύεται από μέλι, θα σου προσφέρουν τυποποιημένο σε μονοδόσεις των 15 γραμμαρίων μέλι από βαλκανικές χώρες, όπως από τη Βουλγαρία, όπως ευδιάκριτα φαίνεται στις φωτογραφίες του e-storieskritis.blogspot.gr.

Κι αυτό όταν στη χώρα μας υπάρχουν  1,8 εκ. μελίσσια, περίπου 21.600 μελισσοκόμοι, 7.300 επαγγελματίες μελισσοκόμοι ενώ παράγονται περίπου 20.000 τόνοι μέλι.

Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση μελιού στην Ελλάδα είναι 1.700 γραμμάρια  το χρόνο την ώρα που στις ΗΠΑ ,για παράδειγμα, είναι περίπου 400 γραμμάρια ετησίως.

 Γιατί λοιπόν αυτή η αγάπη που έχει ο Έλληνας για το μέλι να μην μεταφράζεται και σε ευρεία κατανάλωση ελληνικού μελιού κι όχι αμφιβόλου ποιότητας βουλγάρικου και ρουμάνικου;



Σίγουρα η πανταχού παρούσα γραφειοκρατία έχει βάλει κι εδώ το χεράκι της, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των μελισσοκόμων – επιχειρηματιών που θέλουν να δημιουργήσουν τα δικά τους  τυποποιητήρια  μελιού.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γυρίσουμε σελίδα σε αυτές τις κακές πρακτικές και να φροντίσουμε ώστε ο τομέας της μελισσοκομίας στον τόπο μας να στηριχθεί και να προστατευθεί γιατί έχει προοπτικές και κυρίως γιατί προσφέρει ένα εξαιρετικό προϊόν η κατανάλωση του οποίου σημαίνει υγεία . 

Ε.Β


Σελίδες