Ο τουρισμός της Κρήτης φέτος μετράει.. απώλειες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ο τουρισμός της Κρήτης φέτος μετράει.. απώλειες


Δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων,  Ανδρέα Ανδρεάδη, περί ρεκόρ αφίξεων τουριστών και αύξησης των τουριστικών εσόδων το 2015, παράγοντες του τουρισμού στην Κρήτη.

Πριν από λίγες ημέρες ο κ Ανδρεάδης είχε κάνει λόγο για αφίξεις 26 εκ. φέτος έναντι  24 εκ. 2014 και για έσοδα 14,5 δις € έναντι 13,5 δις το 2014 .

Στην ίδια λογική ο κ Ανδρεάδης εκτίμησε πως και τα τουριστικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ φθάνοντας για το 2015 στα 14,5 δισ. από 13,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και Αντιπρόεδρος του  Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης εξηγεί πως μέχρι τώρα η πτώση στις αφίξεις κινείται κοντά στο 10% ενώ δεν αποκλείεται στο κλείσιμο της η χρονιά να καταγράψει απώλειες 15% ,χωρίς να υπολογίζουμε τι συμβαίνει με τις διανυκτερεύσεις.

Όσο για τους τζίρους των τουριστικών επιχειρήσεων με μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση δεν θα ήταν υπερβολικό να μιλήσουμε για πτώση 30%.


Ο ίδιος βέβαια διευκρινίζει πως η εικόνα της πτώσης δεν είναι ίδια σε όλους τους προορισμούς καθώς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη και Μύκονος πάνε καλύτερα ενώ περιοχές, που όμως αποτελούν και τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου μετρούν μόνο απώλειες.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία της Κρήτης αυτήν την περίοδο έχουν μικρές πληρότητες και παρά το γεγονός του ότι από τα μέσα Αυγούστου δουλεύουν με μεγάλες προσφορές στα πακέτα τους.

Αδιάψευστος μάρτυρας της μειωμένης τουριστικής κίνησης στην Κρήτη η εικόνα που παρουσιάζουν δημοφιλείς προορισμοί, εντός του νησιού, όπως τα Μάλια, η Χερσόνησος, το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος.

Στην αρνητική εικόνα που εμφανίζει, σε επίπεδο τουριστικό, η Κρήτη μεγάλο ρόλο έπαιξε, πέρα από την πολιτική και οικονομική αστάθεια της χώρας μας ,η τεράστια πτώση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία.

Δυστυχώς, μας λέει ο κ Κουμπαράκης, η πτώση από τη ρωσική αγορά ξεπέρασε το 50% και αυτή την εποχή αγγίζει το 60% με προοπτική στο κλείσιμο της χρονιάς να φθάσει το 65%.

Ελένη Βασιλάκη


Σελίδες