Κεδρόδασος: Ένας επίγειος παράδεισος μια ανάσα από τη διάσημη παραλία του Ελαφονησίου (ΦΩΤΟ) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Κεδρόδασος: Ένας επίγειος παράδεισος μια ανάσα από τη διάσημη παραλία του Ελαφονησίου (ΦΩΤΟ)



Μια ανάσα από τη διασημότερη ίσως παραλία της Κρήτης, εκείνη του Ελαφονησίου, βρίσκεται το Κεδρόδασος, μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς, που χάρη στη σχετική δυσκολία πρόσβασης προς την παραλία της παραμένει ευτυχώς ακόμα παρθένα και ανέγγιχτη από την καταστροφική ανθρώπινη παρουσία.


Βέβαια προς αυτή την κατεύθυνση συντελεί και το γεγονός του ότι ανήκει στο NATURA 2000,  δίκτυο που θεωρείται ως ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία της φύσης, καλύπτοντας στην συγκεκριμένη περίπτωση την παραλία από τη Χρυσοσκαλίτισσα μέχρι το Ακρωτήριο Κριός.

Πρόκειται, όπως ενημερώνουν τον επισκέπτη και οι σχετικές πινακίδες, για ένα τόπο Κοινοτικής Σημασίας, έναν οικότοπο προτεραιότητας που ανήκει στις παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων, βάση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.


Στην περιοχή αυτή φύονται δύο είδη κέδρων ο Juniperus macrocarpa και ο Juniperus phoenicea ενώ γενικότερα η εικόνα του αυτή την εποχή με τα ανθισμένα θυμάρια και άλλα είδη θάμνων, πουλιών και ζώων είναι εκπληκτική.


Ακόμα πιο όμορφα είναι τα πεντακάθαρα αμμώδη κολπάκια του Κεδρόδασους όπου βρίσκουν δροσιά και ηρεμία ψαγμένοι λουόμενοι , ξένοι και ντόπιοι, που αψηφούν τα θέλγητρα της απελπιστικά πλέον  οργανωμένης  και γεμάτης κόσμο γειτονικής παραλίας του Ελαφονησίου.
Μπροστά στα μάτια του επισκέπτη η θάλασσα απλώνει όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου με τη λευκή άμμο να ολοκληρώνει την πανδαισία χρωμάτων και αισθήσεων.



Βέβαια για να φθάσει κάποιος στο Κεδρόδασος πρέπει να κάνει κατάβαση από το απότομο, αλλά με λίγη καλή θέληση, προσβάσιμο μονομοπάτι που θα βρει στην κορυφή του λόφου, εκεί όπου καταλήγει ο χωμάτινος παράδρομος αριστερά και περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το Ελαφονήσι.

Ε.Β

Σελίδες