Η ερειπωμένη Μονή Φραρώ στη Νεάπολη που έβγαλε τον πρώτο Κρητικό Πάπα στην Καθολική Εκκλησία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Η ερειπωμένη Μονή Φραρώ στη Νεάπολη που έβγαλε τον πρώτο Κρητικό Πάπα στην Καθολική Εκκλησία


 


Έξω από την Νεάπολη σε μια περιοχή γεμάτη πράσινο βρίσκεται κρυμμένη η ερειπωμένη Μονή του Αγίου Αντωνίου των Φραγκισκανών ή Μονή Φραρώ, όπως ενημερώνει τον επισκέπτη η σχετική πινακίδα. 

Το όνομα της  προέρχεται από το Frari, Fratres minores-ελάσσονες αδελφοί, όπως ονομάζονταν από ταπεινοφροσύνη οι Φραγκισκανοί Μοναχοί.

Πέρα από τη σημασία της παρουσίας αυτού του μοναστηριού στην περιοχή, που μας θυμίζει το πέρασμα των φραγκισκανών μοναχών από την Κρήτη εκείνο που κάνει ακόμα πιο σημαντικό το συγκεκριμένο μοναστήρι είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο της εκκλησίας ο Πέτρος Φίλαργης, που την περίοδο του μεγάλου παπικού σχίσματος εκλέχτηκε Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος ο Ε΄.



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν κάπου στο 1300 όταν οι Φραγκισκανοί Ιεραπόστολοι επιλέγουν αυτό το σημείο του Μεραμπέλλου για να χτίσουν τη μονή τους, την οποία αφιέρωσαν στον Άγιο Αντώνιο. Το σημείο εκείνο είχε πολύ νερό αλλά και γόνιμα εδάφη. τα οποία καλλιεργούσαν και με τα προϊόντα τους σιτίζονταν.

Μάλιστα λέγεται πως το όνομα Μεραμπέλο το πήρε η ευρύτερη περιοχή επειδή οι καθολικοί μοναχοί με το που έφτασαν στο κοντινό όρος Καλαρίτης και αντίκρισαν από ψηλά την υπέροχη θέα αναφώνησαν mira bello, δηλαδή όμορφη θέα.




Το μοναστήρι των φραγκισκανών περιβάλλονταν από τείχος και κάλυπτε μια έκταση μεγαλύτερη από εκείνη που βλέπουμε σήμερα, γύρω από τα ερείπια. Σχεδόν στο κέντρο είχαν φτιάξει τους κήπους τους οι μοναχοί ενώ στο χώρο υπήρχαν και υπόγειες δεξαμενές νερού. 

Σήμερα ο επισκέπτης βλέπει ακόμα όρθιο το ιερό του ναού της μονής, ένα στεγασμένο παρεκκλήσι, όπου έχουν βρεθεί τάφοι από την αρχαιολογική υπηρεσία κι επίσης μια μεγάλη αψίδα και περιμετρικά κάποια κατάλοιπα κτισμάτων.

Όταν ο Gerola επισκέφθηκε την Κρήτη και περιηγήθηκε σε αυτήν η μονή ήταν ήδη ερειπωμένη. Η πρώτη αναφορά στη συγκεκριμένη μονή γίνεται πάντως το 1415 από τον Μπουοντελμόντι, που επισκέφθηκε την περιοχή.




Ποιός ήταν ο νεαρός από τη Νεάπολη που έγινε Πάπας

Ο Πέτρος Φίλαργης, που έμελλε να φτάσει ως το ανώτερο καθολικό αξίωμα, γεννήθηκε στο χωριό Καρές, δηλαδή στη Νεάπολη Λασιθίου κάπου μεταξύ του 1324 και 1329. 

Ήταν γιός ενός μυλωνά που όμως είχε την ατυχία να δει τους γονείς του να πεθαίνουν από λοιμό οπότε την ανατροφή του ανέλαβε ένας μοναχός της Μονής Φραρώ.


Οι μοναχοί γρήγορα είδαν πως επρόκειτο για ένα πολύ έξυπνο παιδί, που είχε μεγάλες προοπτικές και γι αυτό τον έστειλαν στη σχολή που διατηρούσαν οι Φραγκισκανοί στην τότε Candia, το σημερινό Ηράκλειο.

Όταν αποφοίτησε από εκεί συνέχισε τις σπουδές του στην Πάδοβα ενώ μετά το 1370 πήγε στο Παρίσι όπου πήρε τον τίτλο του καθηγητή θεολογίας. Παράλληλα ασχολούνταν με τη συγγραφή βιβλίων. 



Επιστρέφοντας στην Ιταλία έγινε βοηθός και σύμβουλος του ηγεμόνα του Μιλάνου, Βισκόντι. Σταδιακά, και ξεκινώντας από επίσκοπος, έφθασε να γίνει το 1402 Αρχιεπίσκοπος στο Μιλάνο και δύο χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε από τον Πάπα Ιννοκέντιο Ζ ως Καρδινάλιος. 

Ακολούθησαν σκοτεινά και δύσκολα χρόνια για την Καθολική Εκκλησία με τον Φίλαργη, όταν είδε το σχίσμα στους κόλπους της, να προσπαθεί να ξαναφέρει τα δύο μέρη κοντά, χωρίς αποτέλεσμα.

 Τελικά μια ομάδα 11 καρδιναλίων, από τους 12 που υπήρχαν, σχημάτισε μια νέα Καθολική Εκκλησιαστική Σύνοδο και στο κεφάλι της τέθηκε ο Πέτρος Φίλαργης. Η νέα Σύνοδος καθαίρεσε και τους δύο πάπες που υπήρχαν εκείνη την εποχή και ανακήρυξε νέο πάπα τον δικό μας, τον Πέτρο Φίλαργη, που πήρε το όνομα Αλέξανδρος Ε’.



Όπως ήταν φυσικό οι δύο καθαιρεθέντες πάπες αναθεμάτισαν το νέο πάπα αρνήθηκαν την εξουσία του και η καθολική εκκλησία βρέθηκε με τρείς πάπες.

 Τα γεγονότα που ακολούθησαν και ο πόλεμος που έγινε στον καταγόμενο από την Κρήτη πάπα ήταν απερίγραπτα.Έτσι στις 3 Μαϊου 1410 ο Πάπας Αλέξανδρος Ε’ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του με τις φήμες να μιλούν για δηλητηρίαση του.
  
Όσο ζούσε ο Πάπας Αλέξανδρος Ε’ δεν είχε ξεχάσει τη γενέτειρα του. Έστελνε συχνά στη μονή όπου μεγάλωσε δώρα ενώ με δικά του έξοδα έγινε η μαρμάρινη πύλη με το οικόσημο του Ανατέλλοντος Ηλίου, που σήμερα βλέπουμε στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης και στην οποία ξεσπούν τακτικά, γεμίζοντας την με μπογιές, οι "επαναστάτες χωρίς αιτία" της πόλης 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)











Σελίδες