Castello del Corner: Εκεί όπου ο άρχοντας του απειλούσε να πνίξει τους εχθρούς του στο... κρασί - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Castello del Corner: Εκεί όπου ο άρχοντας του απειλούσε να πνίξει τους εχθρούς του στο... κρασί


  

Στο ύψωμα Κάστελλος, ανάμεσα στα Πεζά και την Καλλονή και νότια του Καταλαγαρίου διασώζονται μέχρι σήμερα τα ερείπια ενός επιβλητικού φρουρίου. Πρόκειται για το επονομαζόμενο φρούριο της Παλιόχωρας ή Castello del Corner ή καστέλο των Κορνάρων.
  
Η παράδοση θέλει το φρούριο να έχει χτιστεί από το Νικηφόρο Φωκά, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες και ήταν έδρα φέουδου της οικογένειας των Κορνάρων,  εξ ού και η ονομασία του.

 Από εκεί κάποιος άρχοντας ήλεγχε τις πλούσιες καλλιέργειες που υπήρχαν στην περιοχή, κυρίως αμπέλια, όπως μαρτυρούν και τα εκπληκτικά λαξευτά πατητήρια που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση.

Έτσι εικάζεται πως ήταν το Φρούριο πριν ερειπωθεί. Πηγή φωτογραφίας:exploringcrete.blogspot.gr

Μάλιστα όπως μας μεταφέρει ο Γιάννης Χρηστάκης στο βιβλίο του για τα ιστορικά οχυρωματικά μνημεία της Κρήτης, ο άρχοντας που έμενε σε αυτό το φρούριο είχε απειλήσει έναν άλλο Ενετό άρχοντα πώς αν του επιτεθεί θα πνίξει τους στρατιώτες του στο κρασί..τόσο μεγάλες ποσότητες προφανώς παρήγαγε αυτή η περιοχή.

Η θέση του ήταν στρατηγικής σημασίας, αφού το οπτικό πεδίο του κάλυπτε ένα μεγάλο εύρος από τις Αρχάνες μέχρι και το Καστέλι. Το κτίσμα του ήταν ορθογώνιο  και είχε οχυρωματικό περίβολο το ύψος του οποίου ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα.


Το Castello del Corner είναι προσβάσιμο μόνο από τη νοτιοδυτική πλευρά του ενώ βόρεια του υπάρχει γκρεμός, γι αυτό κι εκεί δεν βλέπουμε προστατευτικά τείχη.

Είναι εμφανείς  σήμερα οι εργασίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο νότιο τμήμα του περιβόλου του Φρουρίου προκειμένου να στερεωθεί και να μην καταρρεύσει.
  
Στο εσωτερικό του Φρουρίου διακρίνονται ερείπια κτισμάτων τα οποία επακριβώς όμως δεν έχουν καταγραφεί ώστε να έχουμε εικόνα της χρήσης τους.


Σε κοντινή απόσταση από το Καστέλο  των Κορνάρων βρίσκεται ο παλιός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, προφανώς της Βυζαντινής Περιόδου αν κρίνουμε από τις τοιχογραφίες που φέρει, δυστυχώς σε πολύ κακή κατάσταση αφού δεν έχουν συντηρηθεί και μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες οι μορφές που αναπαριστούν.


Μέσα στο Καστέλο των Κορνάρων  


Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγή κάτω από το Φρούριο

Στο εσωτερικό του Φρουρίου


Ο περίβολος  νοτιοδυτικά στερεώθηκε 


Σελίδες