Ένα ασυνήθιστο αγροτικό εργαλείο του Λαογραφικού Μουσείου Μιχαήλ Αρχαγγέλου Φοινικιάς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Ένα ασυνήθιστο αγροτικό εργαλείο του Λαογραφικού Μουσείου Μιχαήλ Αρχαγγέλου Φοινικιάς

 



Στις 20 Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μοναστηριακού συγκροτήματος του Μιχαήλ Αρχάγγελου στο Φοινικιά Σελλιών, του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο νότιο Ρέθυμνο.


Το κάποτε ερειπωμένο μοναστήρι του 18ου αιώνα αναστηλώθηκε, υποδειγματικά, κι εκτός από το καθολικό του άνοιξε και τους υπόλοιπους χώρους του στο κοινό.


Στο πάλαι ποτέ ελαιοτριβείο που υπήρχε στο μοναστήρι λειτουργεί σήμερα ένα όμορφο και πλούσιο λαογραφικό μουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα καθημερινής χρήσης προηγούμενων εποχών, πολλά εκ των οποίων ξεχασμένα.


Μεταξύ αυτών, στο τμήμα του με τα παλιά αγροτικά εργαλεία, ξεχωρίσαμε τη συσκευή που βλέπετε στις φωτογραφίες μας και που όπως μας είπε η ψυχή του μοναστηριού και ο κύριος υπεύθυνος για την αναστύλωση του, ο ιερέας των Σελλιών π. Ιωάννης Βάθης, είναι μια θειαφιστήρα.




Αγροτικό εργαλείο που η αλήθεια είναι δεν έχουμε δει σε άλλο ανάλογο λαογραφικό μουσείο μας κίνησε το ενδιαφέρον με την κατασκευή και λειτουργία του.


Όπως μάθαμε, έφερε ένα λουρί που το συγκρατούσε πάνω στο σώμα του αγρότη ο οποίος γύριζε τη μανιβέλα, που βλέπετε στο πλάι, και το θειάφι σκόρπιζε πάνω στα αμπέλια και λοιπές καλλιέργειες από το στόμιο του που μοιάζει με κάννη πιστολιού.


Ενδιαφέρουσα κατασκευή και έμπνευση, πολύ διαφορετική από τις θειαφιστήρες πλάτης που χρησιμοποιήθηκαν σε επόμενες περιόδους και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα γι' αυτό και την παρουσιάζουμε χωριστά από τα υπόλοιπα εκθέματα.




Σελίδες