Βομβάρδισαν κατά λάθος τη συνοικία της Αγίας Τριάδας σκορπώντας το θάνατο-Μια άγνωστη ιστορία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Βομβάρδισαν κατά λάθος τη συνοικία της Αγίας Τριάδας σκορπώντας το θάνατο-Μια άγνωστη ιστορία


Τα επεισόδια στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου που σημάδεψαν την Κρήτη ήταν τόσα πολλά που η ιστορία αναπόφευκτα δεν τα κατέγραψε όλα. Άλλοτε από αδυναμία πρόσβασης σε αυτό καθ' αυτό το γεγονός κι άλλοτε εξαιτίας διαφόρων άλλων παραγόντων που οι δυσκολίες της εποχής γιγάντωσαν και μετέτρεψαν σε εμπόδια.

Της Ελένης Βασιλάκη

Ένα τέτοιο περιστατικό μας διηγήθηκε ο συνταξιούχος οδοντίατρος Νίκος Μακράκης με πρωταγωνιστές μέλη της οικογένεια του.

Πρόκειται για ένα κατά λάθος βομβαρδισμό σημείων στη συνοικία της Αγίας Τριάδας στο Ηράκλειο που στοίχισε τη ζωή, μεταξύ άλλων, στην πρώτη σύζυγο του πατέρα του και τα τρία τους παιδιά.

Και λέμε για κατά λάθος βομβαρδισμό επειδή εκείνο το Νοέμβριο του 1943 δεν έγινε καμιά οργανωμένη επίθεση βομβαρδιστικών αεροπλάνων στο Ηράκλειο ενώ από τις πληροφορίες που κατάφερε να συλλέξει ο κ Μακράκης προκύπτει ότι οι βόμβες έπεσαν από συμμαχικό βρετανικό αεροσκάφος.

Όλα έγιναν μάλλον στις 19 Νοεμβρίου του 1943. Εκείνη την ημέρα έχουμε, διαγραφή λόγω θανάτου, από τα μητρώα του Δήμου Ηρακλείου της Ευαγγελίας Μακράκη και των παιδιών της Νίκου, Αργυρώς και Αναστασίας.

Μια βόμβα που έπεσε από αεροπλάνο πάνω στο σπίτι τους τους στοίχισε τη ζωή. Στα ερείπια του θάφτηκε όμως ευτυχώς κατάφερε να ανασυρθεί τραυματισμένος αλλά ζωντανός ο πατέρας του, Γιώργος, που εργαζόταν εκείνη την εποχή ως καρφοκιβωτοποιός σε σταφιδεργοστάσιο του Ηρακλείου.

Το σπίτι στην κυριολεξία ισοπεδώθηκε και η οικογένεια του Γιώργου Μακράκη ξεκληρίστηκε. 

Αυτή η τεράστια και μη διαχειρίσιμη απώλεια έγινε αιτία ο μοναδικός επιζών εκείνου του τραγικού περιστατικού να μην μιλήσει ποτέ γι αυτό, να μην περάσει ποτέ ξανά έξω από το σημείο όπου συνέβη. Έτσι άφησε σκοτεινές κάποιες από τις πτυχές του, τις οποίες αργότερα ο γιος, που απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγο του, Νίκος Μαρκάκης, προσπάθησε να αναζητήσει και να φωτίσει.

Πήγαμε μαζί με τον κ Νίκο ως την Αγία Τριάδα για μια ακόμα φορά, αφού εκείνος είχε επισκεφθεί την περιοχή κι άλλες  αναζητώντας το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι τους κι ότι πληροφορία υπήρχε ακόμα ζωντανή από εκείνη την τραγική ημέρα.

Όλα συγκλίνουν στο ότι επρόκειτο για σπίτι που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την περίφημη φάμπρικα Ανωγειανάκη. Εκεί σήμερα είναι κτισμένες νεώτερες οικοδομές ενώ υπάρχει κι ένας μικρός διαμορφωμένος ελεύθερος χώρος από το Δήμο.

Τα σενάρια που υπάρχουν ως προς το τι συνέβη εκείνη την ημερομηνία είναι δύο. Το πρώτο να ξέφυγε βόμβα ή μάλλον βόμβες από βρετανικό αεροσκάφος που επιχειρούσε να βομβαρδίσει το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Ως σενάριο ωστόσο μοιάζει απίθανο γιατί το Νοέμβριο του 1943 δεν έχει καταγραφεί κάποια επίθεση στο ηρακλειώτικο αεροδρόμιο.

Το δεύτερο σενάριο, πάντα με βάση όσα διηγήθηκαν στον κ Νίκο άτομα που ζουν στην περιοχή κι έχουν ακούσει την ιστορία από παλιότερους, είναι να είχαμε αερομαχία μεταξύ βρετανικών και γερμανικών αεροσκαφών στη βόρεια παραλιακή ζώνη της πόλης. 

Στην προσπάθεια του κάποιο βρετανικό αεροσκάφος να ξεφύγει και να ελιχθεί με μεγαλύτερη άνεση επιχείρησε να αδειάσει  μέρος των βομβών του στη θάλασσα. Όμως κάποιες ξέφυγαν και μια εξ αυτών βρήκε το σπίτι της οικογένειας Μακράκη.

Γειτόνισσα μας είπε πως έχει ακούσει και για άλλα σπίτια που καταστράφηκαν από λάθος βομβαρδισμό στην Αγία Τριάδα, οπότε ίσως οι άτυχοι εκείνης της ημέρας να μην ήταν μόνο η συγκεκριμένη οικογένεια αλλά κι άλλοι άνθρωποι που διέμεναν στη συνοικία, που γειτνίαζε με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Η αναφορά σ' εκείνο το τραγικό γεγονός σήμερα, που συμπληρώνονται 76 χρόνια, ας εκληφθεί ως ένα μικρό μνημόσυνο για τις αθώες ψυχές που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα του 1943. Κάθε πρόσθετη πληροφορία εξάλλου θα ήταν ευπρόσδεκτη εφόσον βοηθήσει το Νίκο Μακράκη να ανασυνθέσει την ιστορία της οικογένειας του πατέρα του.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες βρισκόταν το σπίτι που βομβαρδίστηκε 



Σελίδες