Η μεγάλη συμμετοχή κόσμου οδήγησε σε νέα προβολή του ντοκιμαντέρ "jane" σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Η μεγάλη συμμετοχή κόσμου οδήγησε σε νέα προβολή του ντοκιμαντέρ "jane" σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας






Ο χαρακτηρισμός «συγκλονιστικό», που συνόδευσε την προαναγγελία προβολής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης του ντοκιμαντέρ «Jane» του National Geographic, δεν ήταν απλά σχήμα λόγου.

Πρόκειται πράγματι για ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, το οποίο είχαν την ευκαιρία χθες το απόγευμα να παρακολουθήσουν πολλοί Ηρακλειώτες, τόσοι πολλοί που δυστυχώς δε χώρεσαν στο σύνολο τους  στην αίθουσα προβολών του Μουσείου και κάποιοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.


Το καλό νέο βέβαια είναι πως σήμερα Σάββατο στις 6 το απόγευμα εξασφαλίστηκε και θα γίνει μία ακόμα προβολή του ώστε να έχουν τη δυνατότητα να το δουν όσοι δεν μπόρεσαν σήμερα.

Μάλιστα αν είμαστε αρκετά τυχεροί στα τέλη του 2018 ίσως δούμε και στην Κρήτη την πρωταγωνίστρια του, την Δρ Τζέιν Γκούντολ, η οποία θα έλθει στην Ελλάδα για μια ομιλία στην Αθήνα και γίνονται προσπάθειες ώστε το ταξίδι της να συμπεριλάβει και την Κρήτη.
Η κ Άννα Κατωγυρίτη
Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την εκπληκτική ιστορία της  διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγου και πρέσβειρας ειρήνης του ΟΗΕ, δρ. Jane Goodall. 

Νεαρή κοπέλα, με όνειρο να επισκεφθεί την Αφρική και να δει από κοντά τα άγρια ζώα της τη δεκαετία του 1960, χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές, μετέβη στην Τανζανία, με τις οικονομίες που έκανε δουλεύοντας σε μπαρ, για να εργαστεί παρατηρώντας στην άγρια ζούγκλα τους χιμπατζήδες. Ζητούμενο ήταν, γι αυτό το έργο, να μην υπάρχει επιστημονική προκατάληψη στην οποία ενδεχομένως να οδηγούσαν πανεπιστημιακές σπουδές, σχετικές με το αντικείμενο.


Λίγους μήνες αργότερα εστάλη εκεί, από το National Geographic, ο Hugo Van Lawick για να καταγράψει την πρωτοποριακή δουλειά της  Goodall με τους χιμπατζήδες.

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε, το πώς εργάστηκε εκεί στο ξεκίνημα της άφιξης της η Τζέιν Γκούντολ, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, την επαφή και συνεργασία της, στη συνέχεια, με τον Hugo Van Lawick, ο οποίος εντέλει έγινε σύζυγος και πατέρας του παιδιού της.

Οι ανακαλύψεις της Δρ. Τζέιν Γκούντολ στην Τανζανία τάραξαν τα νερά της επιστημονικής κοινότητας και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος.


Η ίδια θεωρείται σήμερα ως μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες του 20ου αιώνα και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνία του πλανήτη καθώς συνεχίζει να ταξιδεύει 300 ημέρες το χρόνο μεταφέροντας ελπίδα μέσω των διαλέξεων της.

Υπό την σκηνοθεσία του Brett Morgen και με μουσική επένδυση του φημισμένου Philip Glass, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «JANE», περιλαμβάνει αποσπάσματα αποκλειστικού footage 140 ωρών που συγκεντρώθηκε από τον Hugo Van Lawick σε φιλμ 16 χιλιοστών.

Ο κ Μυλωνάς
Πριν τη σημερινή προβολή μια σύντομη εισαγωγή για τη σπουδαιότητα της δουλειάς της Γκούντολ έκανε ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Δρ. Μωϋσής Μυλωνάς ενώ παρέστη και μίλησε, για το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Jane Goodall’s R&S Greece, η Άννα Κατωγυρίτη, γενική διευθύντρια και συν-ιδρύτρια του μη - επίσημου γραφείου της Δρ. Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα. 

Η ίδια προέτρεψε το κοινό να οργανώσει δράσεις στο πλαίσιο του οργανισμού, οι οποίες θα τύχουν μάλιστα πιστοποίησης, με υπογραφή της ίδιας της Τζέιν Γκούντολ.

Το πρόγραμμα Roots & Shoots που διαχειρίζεται ο εν λόγω οργανισμός δημιουργήθηκε το 1991 από την δρ. Τζέιν Γκούντολ και μία ομάδα 12 μαθητών της στην Τανζανία. Σκοπός του είναι να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας ώστε να βρουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία τους. Τα θέματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν οι ομάδες ποικίλλουν και μπορούν να αφορούν το περιβάλλον, τα ζώα ή τους ανθρώπους.​

Σελίδες