Όταν ο κορυφαίος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ είχε βρεθεί στην Κρήτη το 1998-Τι είπε στους δημοσιογράφους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Όταν ο κορυφαίος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ είχε βρεθεί στην Κρήτη το 1998-Τι είπε στους δημοσιογράφους


Η Κρήτη το Σεπτέμβρη του 1998 είχε υποδεχθεί τον μεγάλο επιστήμονα  Στίβεν Χόκινγκ, προσκεκλημένο τότε του Πανεπιστημίου Κρήτης προκειμένου να συμμετάσχει στο 21ο Τριγωνικό Συνέδριο που οργάνωσε το Τμήμα Φυσικής , στο Κολυμπάρι. 

Πριν το συνέδριο η τεράστια αυτή μορφή της επιστήμης είχε αποδεχθεί την πρόκληση να πραγματοποιήσει μια εκλαϊκευμένη ομιλία για τη «Η θεωρία των πάντων», στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο.

Λες κι είναι χθες όταν σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος της Κρήτης, κι όχι μόνο, συνέρρευσε εκεί για να τον παρακολουθήσει να μιλά για τις μαύρες τρύπες, την κβαντική μηχανική, τη θεωρία της σχετικότητας, τη μεγάλη έκρηξη, την αρχή και το τέλος του σύμπαντος.

Η ομιλία του διήρκεσε περίπου 90 λεπτά και ο διάσημος αστροφυσικός καθήλωσε όχι μόνο με τις απαντήσεις του αλλά με την ίδια τη στάση ζωής του.

Πριν την ομιλία,  στο ξενοδοχείο Κάντια Μάρις όπου διέμενε, είχε δεχτεί να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους και να απαντήσει σε ερωτήσεις τους.

"Είμαι ένας άνθρωπος", είχε πει τότε ο Στίβεν Χόκιν προσθέτοντας "ποτέ δεν ξεχνώ ότι είμαι στη Γη,αν και η γυναίκα μου πολλές φορές, πιστεύει ότι προέρχομαι από άλλο πλανήτη. Ενδιαφέρομαι για την ανθρώπινη φυλή. Όμως έχουμε φτιάξει τόσα πράγματα, που σήμερα να έχουμε τη δύναμη να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο. Έχουμε την τεχνολογία να κάνουμε ότι θέλουμε. Ελπίζω όμως να έχουμε τη σοφία να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη αυτή για να αναπτυχθούμε ως ανθρώπινο είδος και να εποικήσουμε το γαλαξία".

Ο ίδιος είχε ρωτηθεί και για τη θεωρία του Αϊνστάιν και είχε απαντήσει πως δεν ήταν ολοκληρωμενη: "Δεν πιστεύω ότι ο Αϊνστάιν ανακάλυψε την τέλεια ενοποιημένη θεωρία. Δούλευε σε λάθος κατεύθυνση διότι δεν πίστευε στην Κβαντική, που είναι βασική στη Φυσική. Αν είχε ανακαλύψει μια ενοποιημένη θεωρία θα την είχε δημοσιεύσει.Η γνώση όμως δεν έχει τέλος. Οι επιστήμονες έχουν την ευθύνη να προχωρήσουν τη γνώση και να τη μεταφέρουν στον κόσμο, ώστε όλοι να έχουν κέρδος.Αν υπήρχαν αρκετές γνώσεις στην εποχή του Αινστάιν για να διατυπωθεί μια πλήρως ενοποιημένη θεωρία και ο Αϊνστάιν να μην την είχε διατυπώσει κάποιος άλλος θα το είχε κάνει.Δεν χρειάζεται όμως μια ενοποιημένη θεωρία για να κατασκευάσεις μια υδρογονοβόμβα. Έχουμε κατασκευάσει αρκετά για να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας. Μια ενοποιημένη θεωρία δεν θα το άλλαζε αυτό".

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο Χόκιν στην αξία του πειράματος στον τομέα της φυσικής αλλά και γενικότερα της επιστήμης: "Καμία θεωρία, δεν είναι καλή, αν δεν επαληθεύεται πειραματικά".

Και φυσικά δεν απέφυγε να απαντήσει γύρω από τη σχέση που υπάρχει μεταξύ τέχνης και επιστήμης: "Νομίζω",ότι αυτό θα χρειαζόταν ένα βιβλίο για να απαντηθεί. Εδώ, για να έδινα μια πλήρη απάντηση θα χρειαζόμασταν μια ολόκληρη νύχτα. Όμως, για να είμαι σύντομος, θα σας πω πως θεωρώ ότι τέχνη και επιστήμη ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες του ανθρώπινου πνεύματος.Εμένα, μ' αρέσει πολύ η μουσική. Μπορείτε μάλιστα να δείτε τις μπαταρίες στο καροτσάκι μου. Η μια ονομάζεται Μότσαρτ και η άλλη Μάλερ. Έχω άλλες δύο που η μια ονομάζεται Βέρντι και η άλλη Μπράμς έχω και μια που την ονόμαζα Μπαχ, αλλά τώρα αυτή είναι νεκρή. Η μουσική αγγίζει κατ' ευθείαν στο πνεύμα του ανθρώπου".

Κι όταν έφθασε η ώρα να τοποθετηθεί σε μια καθαρά υποθετική και φανταστική ερώτηση για το αν ο άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει με την ταχύτητα του φωτός κι αν  μπορεί να γίνει αθάνατος απάντησε και πάλι με χιούμορ αλλά και με νόημα: "Αν ταξιδεύεις με την ταχύτητα του φωτός ο χρόνος κυλάει για σένα πιο αργά σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν κινούνται. Αυτό έχει αποδειχθεί πειραματικά, τοποθετώντας ρολόγια υψηλής ακριβείας μέσα σε αεροπλάνα που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Όμως, ο χρόνος που θα κερδίσεις θα σπαταληθεί μέσα στο αεροπλάνο με το να τρως όλο και περισσότερο από τα φαγητά που σου προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρίες"


(Με υλικό από δημοσίευμα της Εφημερίδας "Μεσόγειος")

Σελίδες