"Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις" - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

"Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις"





Μας ταλαιπωρεί αλλά έχει τη μαγεία της, η κακοκαιρία, με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα της, τους ισχυρούς ανέμους που λυγίζουν τα πάντα στο πέρασμα τους και την ευλογημένη βροχή.

Και μπορεί αυτές τις μέρες ενώ κινούμασταν μέσα στην πόλη και έπρεπε να τρέξουμε για να προλάβουμε τις προετοιμασίες των Χριστουγέννων αυτή τη μαγεία να μην την συνειδητοποιήσαμε απόλυτα, όμως ο Νίκος Μάνεσης την αποτύπωσε φωτογραφικά και μας την προσφέρει σε όλο της το μεγαλείο.



Φωτογραφίες τραβηγμένες από το λιμανάκι της Μιλάτου και το Φάρο στο Σίσι μας δείχνουν τη δύναμη της φύσης και των φαινομένων της, μας ταξιδεύουν ψηλά, μαζί με τους ατρόμητους γλάρους, και ταυτόχρονα μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς μέσα στη ζεστασιά του σπιτιού μας.



Αναπόφευκτα μας κάνουν ωστόσο, να σκεφτούμε και όλους αυτούς τους ανθρώπους που τις άγιες ημέρες ταξιδεύουν στη θάλασσα και δοκιμάζουν τέτοιες κι ακόμα χειρότερες κακοκαιρίες. 

Βέβαια γνωρίζουμε πως γι αυτούς η θάλασσα, γαλήνια ή φουρτουνιασμένη, είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στο ομώνυμο ποίημα του: «Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις». 

Κι αφού στον έρωτα, σαν έλθει, όχι δεν μπορείς να πεις πως οι ναυτικοί να πουν όχι στη θάλασσα τους και στα χίλια πρόσωπα της;





Σελίδες