"Έφυγε" ο Παναγιώτης, μια απο τις πιο γνωστές φιγούρες αστέγων του Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

"Έφυγε" ο Παναγιώτης, μια απο τις πιο γνωστές φιγούρες αστέγων του Ηρακλείου



Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών ο Παναγιώτης Κοντογιάννης, μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες αστέγων του Ηρακλείου, ένας άνθρωπος που, παρά τον αλκοολισμό του, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους τον γνώριζαν και ήξεραν την καρδιά μικρού παιδιού που έκρυβε πίσω από το σοβαρό πρόβλημα του.

Ο Παναγιώτης υπέστη, προ ημερών, έμφραγμα ενώ περιπλανούνταν στην πλατεία Δασκαλογιάννη και μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο ο εξαντλημένος οργανισμός του τον πρόδωσε.

Ιδιαίτερη μορφή ο Παναγιώτης αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα αλκοολισμού που δεν μπορούσε, ίσως και να μην ήθελε, να αντιμετωπίσει καθώς με τη βοήθεια φίλων του είχε φθάσει μέχρι σε κέντρο αποτοξίνωσης, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Παντρεμένος με μια επίσης γνωστή φυσιογνωμία του Ηρακλείου, ρακοσυλλέκτρια, που πέθανε το 2014, αδυνατούσε να ζήσει μέσα σε σπίτι και όσες προσπάθειες έκαναν συγγενείς και φίλοι του για να του αλλάξουν τον τρόπο ζωής έπεσαν στο κενό, αφού ένιωθε σαν θηρίο μέσα σε κλουβί όταν έμενε για ώρα ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους.

Παρολαυτά, δεν έλεγε όχι σε βοήθεια που είχε να κάνει με ρουχισμό, φαγητό, οδοντιατρικές υπηρεσίες κ.α. Του αρκούσε όμως αυτό και το να εξασφαλίζει, κάνοντας διάφορες πρόχειρες δουλειές, λίγα χρήματα για τις μπύρες του.

Φίλος του μας περιέγραψε πως ήταν καλός τεχνίτης και κατά το παρελθόν είχε δουλέψει σε βουλκανιζατέρ, ως λουστραδόρος κ.α όμως όχι για πολύ, ήθελε να είναι ελεύθερος από δεσμεύσεις.

Ως άνθρωπος, παροτι φωνακλάς, λόγω αλκοόλ, ήταν πολύ αγαπητός και είχε ένα ευρύ κύκλο ανθρώπων που τον θεωρούσαν φίλο τους.

 Ένας από αυτούς μας διηγήθηκε μια ιστορία σχετιζόμενη με ένα ταλέντο του Παναγιώτη, το να μιμείται φωνές. Ένας επιχειρηματίας του Ηρακλείου του είχε ζητήσει να κάνει κάποιες εργασίες στο μαγαζί του κι εκεί, όσο ήταν μόνος του , σε ώρα που δε λειτουργούσε το κατάστημα, άρχισε να μιμείται τις φωνές ενός ζευγαριού που καυγάδιζε άγρια και ο άντρας ακούγονταν έτοιμος να σφάξει τη γυναίκα. 

Ήταν δε τόσο παραστατικές οι μιμήσεις των φωνών τους που οι γείτονες, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς συνέβαινε, κάλεσαν την αστυνομία δηλώνοντας πως κάποιος ετοιμάζεται να διαπράξει φόνο μέσα στο μαγαζί. Οι αστυνομικοί ωστόσο βρήκαν εκεί μέσα μόνο του τον Παναγιώτη να δουλεύει, και για να περάσει το χρόνο του και να "διασκεδάσει" τη μοναξιά του είχε στήσει ολόκληρο σκηνικό θεατρικού έργου.

Αυτοί οι φίλοι δεν τον άφησαν μόνο ούτε στα τελευταία του. Φρόντισαν να έχει καλύτερη τύχη από άλλους άστεγους που πεθαίνουν και μένουν στα αζήτητα εξασφαλίζοντας του μια αξιοπρεπή κηδεία, η οποία θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 3 μετά το μεσημέρι στο νέο κοιμητήριο στο Ηράκλειο.


Να ευχηθούμε ο Θεός να τον αναπαύσει, σίγουρα αφήνει πίσω του ανθρώπους που θα τον θυμούνται με αγάπη 

Σελίδες