Έχετε δοκιμάσει τσάι από πευκοβελόνες; Έχει πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Έχετε δοκιμάσει τσάι από πευκοβελόνες; Έχει πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλιαΈχετε δοκιμάσει ποτέ τσάι από πευκοβελόνες; αν όχι δεν ξέρετε τι χάνετε. Έχει μια λεπτή ντελικάτη, σχεδόν σαμπανιζέ γεύση, που ξαφνιάζει ευχάριστα και το κυριότερο, είναι γεμάτο από βιταμίνη C. Υπολογίζεται πως διαθέτει πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια.

Αυτό το τσάι έγινε γνωστό από τους ιθαγενείς της Αμερικής που το προσέφεραν στους Ευρωπαίους που έπασχαν από σκορβούτο, λόγω έλλειψης της εν λόγω βιταμίνης.


Στην Ελλάδα δεν το γνωρίζουμε ιδιαίτερα, καθώς έχουμε τόσα φυτά για να παρασκευάσουμε τσάι που δεν φροντίσαμε να προβάλλουμε τις μοναδικές ιδιότητες που έχουν οι πευκοβελόνες.

Γιατί ποιος μπορεί να αρνηθεί πως αυτό το ευτελές υλικό, που υπάρχει σχεδόν παντού, έχει μοναδικές ιδιότητες όταν μάθει πως διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, γεγονός που το κάνει άκρως αντικαρκινικό, ενώ παράλληλα προσφέρει πνευματική διαύγεια, προστασία από τη γρίπη και πολλά άλλα;

Το έλαιο από τις πευκοβελόνες, όπως και το έλαιο ευκαλύπτου, προστατεύει από διάφορους επιβλαβείς οργανισμούς και προωθεί την καλή υγεία. 


Η έρευνα έχει δείξει πως  βοηθά στην διατήρηση της καλής κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανακούφιση των ρινικών και βρογχικών λοιμώξεων, λειτουργεί ως αντιμικροβιακό μέσο στις μυκητιάσεις και προστατεύει από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Ακόμα το έλαιο από τις πευκοβελόνες εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από ασθένειες των ματιών, τη μυϊκή εκφύλιση και τις διαταραχές του νευρικού συστήματος. Είναι επίσης χρήσιμο στη θεραπεία εκζέματος, πιτυρίδας, ψωρίασης, σπυριών, και ακμής.

Προσθέστε τις πευκοβελόνες σε ζεστό νερό κι αφήστε 10 λεπτά
Παράλληλα έχει αποδειχθεί πως παρέχει πνευματική διαύγεια και είναι μια ισχυρή πηγή βιταμίνης Α. Έχει αναφερθεί ότι βοηθάει στην κατάθλιψη, στην παχυσαρκία, στην σκλήρυνση κατά πλάκας, στις πέτρες στα νεφρά, στις αλλεργίες, στην υψηλή πίεση και στους όγκους.

Έρευνα εξάλλου έχει αποδείξει πως οι πευκοβελόνες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και συμβάλλοντας στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Είναι επίσης μία μεγάλη πηγή προανθοκυανιδίνης, η οποία είναι μια ένωση παρόμοια με αντιοξειδωτικά.

Πώς θα φτιάξετε Τσάι από Πευκοβελόνες

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ετοιμάσετε τσάι από πευκοβελόνες 

Καταρχήν πρέπει να αναζητήσετε πευκοβελόνες από ασφαλές είδος πεύκου, όπως το λευκό πεύκο, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως η καλύτερη επιλογή.Υπάρχουν μερικές βελόνες οι οποίες είναι τοξικές και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν στο τσάι σας, όπως αυτές από το αυστραλιανό πεύκο, το πεύκο Νόρφολκ, το Ποντερόζα, το αγριοκυπαρίσσι, το κοινό πουρνάρι και το κυπαρίσσι Μοντερέι.

 Επίσης, είναι καλύτερο αν χρησιμοποιήσετε μόνο μια χούφτα των νεότερων βελονών που έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα, κι όχι τις σκούρες πράσινες.

 Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι από δέντρα που δεν έχουν ψεκαστεί ποτέ με χημικές ουσίες και είναι  μακριά από δρόμους.

Μετά τη συλλογή των σωστών πευκοβελονών, αφαιρέστε την καφέ περιοχή τους και τοποθετήστε τις βελόνες σε ένα δοχείο όπου στη συνέχεια θα ρίξετε ζεστό νερό (να έχει βράσει χωρίς να κοχλάσει για να μην καταστρέψει τις βιταμίνες) πάνω από τα πευκοβελόνες. 

Καλύψτε το δοχείο και αφήστε τα βελόνες εκεί για 10 λεπτά. Σουρώστε το μείγμα, και πιείτε αμέσως.

Άλλος τρόπος παρασκευής τσαγιού από πευκοβελόνες είναι να τις βάλετε σε ένα βάζο με καλό νερό, να σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και να το τοποθετήστε στον ήλιο το πρωί. Αφήστε το εκεί όλη τη μέρα. Μπορείτε να αραιώσετε το τσάι που θα φτιάξετε με αυτόν τον τρόπο με νερό, για πιο ήπια γεύση, και να το βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθεί.

Σημείωση: Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή αναμένουν να μείνουν έγκυες δεν πρέπει να καταναλώνουν το τσάι από πευκοβελόνες κι εννοείται όσοι είναι αλλεργικοί στο πεύκο


Σελίδες