Περιοδική έκθεση στο Μουσείο του Ηρακλείου με επαναπατρισμένες αρχαιότητες και δωρεάν θεματική ξενάγηση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο του Ηρακλείου με επαναπατρισμένες αρχαιότητες και δωρεάν θεματική ξενάγηση


Με αφορμή τον πρόσφατο επαναπατρισμό 26 κρητικών αρχαιοτήτων από την Κνωσό, με πρωτοβουλία του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Graz, όπου βρίσκονταν μέχρι το Νοέμβριο του 2017, διοργανώνεται μικρής κλίμακας αρχαιολογική περιοδική έκθεση στο Μουσείο του Ηρακλείου, στην οποία παρουσιάζονται 34 αρχαία έργα που φυγαδεύτηκαν παράνομα από Γερμανούς αξιωματικούς την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και επαναπατρίσθηκαν σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες από το 1948 έως σήμερα. 
Η έκθεση θα φιλοξενείται στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου και θα διαρκέσει από 26 Μαρτίου έως 6 Μαΐου.
Για την επίσκεψη στην περιοδική έκθεση απαιτείται προμήθεια του εισιτηρίου της μόνιμης έκθεσης, ωστόσο η είσοδος την ημέρα των εγκαινίων, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου ώρα 5.30 το απόγευμα θα είναι ελεύθερη.

Θεματική ξενάγηση

Πριν από τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση με τίτλο «Αρχαίες υλικές μαρτυρίες με ακρωτηριασμένη αρχαιολογική ταυτότητα». 
Σκοπός της θεματικής είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη σημασία της προέλευσης και της αρχαιολογικής συνάφειας των αρχαίων έργων με τα συνευρήματα και γενικότερα με το ανασκαφικό περιβάλλον τους. 
Με οδηγό επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου επιχειρείται η προβολή των συγκεκριμένων παραμέτρων ως καθοριστικών για την  ξεχωριστή ταυτότητα ενός αρχαιολογικού ευρήματος, το οποίο μετασχηματίζεται από απλό έργο τέχνης σε φορέα ιστορικής πληροφορίας.
Η εν λόγω ξενάγηση είναι δωρεάν και θα λάβει χώρα την σήμερα και το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 12:30 το μεσημέρι.Σημείο συνάντησης για τους ενδιαφερόμενους είναι ο χώρος του φουαγιέ στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου

Σελίδες